Pomoću ovog trika dobićete preciznije rezultate pretrage u Google-u

Google nam pomaže da u beskonačnosti interneta pronađemo informacije koje su nam potrebne. Ipak, nerijetko se desi da nam nudi slične sadržaje, a ne ono što mi tražimo.

To se dijelom dešava i zbog toga što Google pokušava da nam da šire informacije o pojmu koji tražimo, što ponekad i nije loše, a katkad nas usmjerava i ka oglašivačima, odnosno onima koji nude proizvode ili usluge koje mi pominjemo u pretrazi.

Ipak, to se može promijeniti. Odnosno, postoji mogućnost da Google bude precizniji prilikom pretrage. Sve što treba da uradite je da uključite Verbatim način rada.

Na stranici sa rezultatima pretrage potražite meni s natpisom Tools (Alati). Na računaru obično stoji na desnoj strani ekrana. Na pametnom telefonu ćete ispod okvira za pretraživanje naći kategorije “slike, kupovina…”. Dodirnite te riječi i pomjerite prst ulijevo; na kraju reda vidjećete opciju Search tools (Alati za pretraživanje). Nakon što kliknete na Search tools, ili samo Tools, pojaviće se meni All results. Nakon što kliknete na to biće vam ponuđena opcija Verbatim.

Aktivirajte je i to je to. Ubuduće biste na Google-u trebali dobijati konkretnije informacije za pojmove koje pretražujete.