Šta je novo u Google Messages

Kao i kod većine drugih Google aplikacija, Google Messages prolazi kroz A/B testiranja kako bi se uporedila različita poboljšanja i funkcionalnosti.

U slučaju implementacije RCS/SMS, novi dodaci često zahtijevaju više vremena za široko uvođenje, čak i nakon izlaska iz beta verzije. Evo nekih novih funkcija koje bi uskoro trebalo da stignu na Android telefone, prema testiranju koje kompanija sprovodi.

Jedna od novih funkcija u beta verziji je prilagođavanje balončića poruka sa RCS pozadinom. Iako još uvijek nije dostupno široko, to omogućava personalizaciju balončića poruka i pozadine konverzacije putem menija konverzacije ili direktno sa stranice sa detaljima o kontaktu.

Nakon odabira opcije promjene boja, korisnici mogu birati između devet opcija boja, od podrazumijevane do različitih nijansi plave, ljubičaste, narandžaste, roze i tirkizne. Ove promjene ne utiču samo na balončiće poruka već i na pozadinu konverzacije, pružajući jedinstveniji doživljaj. Važno je napomenuti da ova funkcija trenutno podržava samo RCS, a ne SMS poruke.

Druga funkcija u beta fazi su namjenski “efekti ekrana”, koji trenutno uključuju efekte poput srca i odobravanja. Iako je Google najavio više od 15 ovakvih efekata, trenutno su dostupna samo dva.

Sljedeća funkcija je Magic Compose, koja koristi vještačku inteligenciju za predlaganje i sastavljanje poruka. Ova funkcija već postoji na određenim telefonima poput Pixel 8 Pro i Galaxy S24 serije.

U planu je i Gemini AI četbot u Google Messages aplikaciji, optimizovan za telefone, sa brzim odgovorima, pristupom Gemini ekstenzijama i mogućnošću generisanja slika. Testiranje ove funkcije trebalo bi da počne krajem februara.

Još jedna nova funkcija je redizajn audio snimača sa opcijom poništavanja buke i “glasovno raspoloženjem”. Novi korisnički interfejs trebao bi da sadrži veće kontrole i vizuelne efekte koji odražavaju emocije u glasovnim porukama.

Konačno, planira se i redizajn interfejsa za biranje kontakata, sa nedavnim razgovorima na vrhu i punom listom kontakata ispod. Ova funkcija već je bila dostupna nekim korisnicima, ali je nakon toga povučena.