Odabrane najbolje Priče iz komšiluka

Priča “David, sin Isakov” Srđana Sekulića iz Vrbasa pobijedila je na ovogodišnjem konkursu Mondo.ba portala “Priče iz komšiluka 5”, koji je i ove godine podržala kompanija m:tel.

Autor pobjedničke priče osvojio je izdavanje, štampanje i promociju knjige, a drugoplasirana autorka priče “Lovac mekog srca” Vladana Perlić iz Banjaluke osvojila je tablet Lenovo E7, poklon kompanije m:tel.

Ovogodišnji konkurs ‘Priče iz komšiluka’ je obimom i kvalitetom opravdao svoje postojanje i pokazao koliko znači onima koji pišu priče bilo da to rade amaterski, iz ljubavi prema pisanju priča ili sa književnim ambicijama. I jedni i drugi su dali dinamiku i zanimljivost širem izboru priča koji odražava duh konkursa dat u njegovom naslovu. Uži izbor predstavlja kulminaciju svih pristiglih priča. Tu su se našle najbolje priče koje imaju književnu vrijednost i ubjedljivost.

Ono što je žiri opredjelilo za priče odnosno autore koji su se našli u najužem izboru je njihova stilska i pripovjedačka zrelost. Vještina da se suvereno vlada tekstom od početka do kraja bez oscilacija u kvalitetu. I najzad ono što izdvaja prvonagrađanenog Srđana Sekulića i drugonagrađenu Vladanu Perlić je originalnost teksta koja podrazumijeva vješt pripovjedni postupak kao i auteničan pristup temama o kojima su pisali.

Sekulićeva priča ‘David, sin Isakov’ sa neobičnom dramskom strukturom predočava i pojačava tragiku ljudske drame koja počiva na apsurdnoj situaciji u koju je doveden njen glavni junak. Priča Vladane Perlić ‘Lovac mekog srca’ bavi se drugačijom vrstom ‘udesa’. Ona metaforično, ali i duhovito i ironično skicira i secira pozadinu jednog ljubavnog odnosa”, navela je predsjednica žirija Tanja Stupar Trifunović.

Žiri u sastavu Tanja Stupar Trifunović, književnica, Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora RS, i Sandra Stanić, profesor srpskog jezika i književnosti, u ime m:tel-a, pored dvije nagrađene priče odabrao je i još 28 kratkih priča koje će se naći u ovogodišnjoj zbirci “Priče iz komšiluka 5”, a koje ćete skupa sa pobjedničkim pričama moći pronaći na stranici mondo.ba.