Od dobre ideje do još bolje aplikacije u m:tel App takmičenju

Nekoliko savjeta pri izradi mobilnih aplikacija

Imate dobru ideju za mobilnu aplikaciju kakvu biste i sami željeli koristiti na vlastitom telefonu? Odlična stvar je što, uz nešto truda, takvu aplikaciju možete uraditi sami, a ako je zaista dobra svidjeće se i drugima.

Svi srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine koji žele da se oprobaju u programiranju imaju i dodatni motiv. Učešćem u m:tel App takmičenju u prilici su da, primjenjujući  svoje znanje, osvoje i vrijedne nagrade.

Takmičarima koji učestvuju po prvi put, daćemo par savjeta za koje se nadamo da će im pomoći.

Ideja je samo početak, od upornosti tima zavisi krajnji rezultat. Okupite ekipu koja će biti povezana i spremna da prevaziđe sve prepreke.

Definišite ciljnu grupu korisnika i pokušajte odredite njihova interesovanja ili potrebe. Bez obzira da li su slične ideje već realizovane, dodajte nešto svoje što će izdvojiti vašu aplikaciju.

Počnite od jednostavnog modela, a kasnije ga nadograđujte drugim funkcionalnostima. Napravite lako razumljiv interfejs i organizujte sadržaj tako da korisnik može jednostavno uraditi šta želi u minimalnom broju koraka.

Testirajte svoju aplikaciju. Neka je koriste i drugi kako biste provjerili da li razumiju tehničke detalje. Posmatrajte je iz ugla prosječnog korisnika. Da li im je dovoljno jasna za korištenje?

Moderne tehnologije nemaju granica, pronađite biznis model vaše aplikacije.

Što je aplikacija korisnija češće će se i pokretati ali to nije jedini razlog da bi je neko imao na svom telefonu. Ne zaboravite, sve aplikacije su namijenjena ljudima, budite kreativni bilo simpatičnim dizajnom ili funkcijom, uključite emocije.

Uz sve to, čitajte dobre knjige, gledajte dobre filmove, uživajte u prirodi, budite u kontaktu sa ljudima jer dobre ideje dolaze iz različitih izvora.

Prijavite se sa svojom idejom i budite dio sjajne priče pod imenom m:tel App takmičenje!

Sve detalje o m:tel App takmičenju pronađite na www.mtel.ba, a za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas putem mejla app.takmicenje@mtel.ba