Obratite pažnju na ove znakove koji upozoravaju da je telefon hakovan

Ako primijetite neuobičajeno ponašanje svog telefona i sumnjate da je hakovan, postoji nekoliko ključnih stvari koje možete provjeriti kako biste identifikovali potencijalne prijetnje.

Prvo, obratite pažnju na brzu potrošnju baterije. Ako se baterija vašeg telefona brzo prazni i zagrijava se čak i kada nije na punjaču, to može ukazivati na aktivnost nepoznatih aplikacija u pozadini. Provjerite potrošnju baterije u podešavanjima, analizirajući da li postoji nešto neobično ili nepoznato što uzrokuje prekomjernu potrošnju. Ako primijetite problematičnu aplikaciju, restartujte telefon, isključite je ili je izbrišite kako biste riješili problem.

Druga stvar koju treba provjeriti su česte “pop-up” reklame. Identifikujte aplikaciju ili veb sajt koji generiše ove reklame i isključite ih. Često su to neželjeni softveri koji dolaze sa sumnjivih izvora, pa je preporučljivo da ih odmah uklonite.

Ako primijetite čudne transakcije na izvodima iz banke koje niste napravili, i to može ukazivati na hakerski napad. Prije nego što aplikaciji ili veb sajtu omogućite pristup bankovnim podacima, provjerite SSL sertifikat, obezbjeđujući da URL počinje sa “https”, kako biste obezbijedili sigurnost vaših informacija.

Nepoznate SMS poruke, takođe, mogu biti znak hakovane bezbjednosti. Ako prijatelji dobiju čudne poruke od vas ili vas kontaktira nepoznat broj zbog navodnih poruka koje ste poslali, postoji mogućnost da je vaš uređaj žrtva hakera.

Identifikujte nepoznate aplikacije koje mogu prouzrokovati ovaj problem i odmah im zabranite pristup, a zatim ih izbrišite kako biste očistili uređaj od potencijalnih prijetnji. Ove provjere su ključne kako biste očuvali bezbjednost svojih ličnih podataka i uređaja.

Kako biste pravovremeno spriječili navedene opasnosti i izbjegli neugodnosti, dobro je koristiti sigurnosne alate koji će vas štititi od internet prevara i napada.

Jedan od alata svakako je i usluga Siguran net koji vam nudi kompanija m:tel. Riječ je o usluzi koja košta malo (1,17 KM za 30 dana), a nudi puno pružajući vam pouzdanu zaštitu od virusa, hakerskih napada i svih ostalih vrsta prijetnji na koje možete naići na internetu. Za više informacija o Sigurnom netu kompanije m:tel pozovite 0800 50 000.