Kako da se osigurate od prevara tokom online kupovine

Online kupovina postala je uobičajena i veoma jednostavna za obavljanje. Na internetu možete pronaći sve što vam je potrebno i to možete uraditi udobno smješteni na svom kauču.

Nažalost, postoji i veliki broj prevaranata koji vole da iskoriste vaše navike online kupovine. Zato uvijek imajte na umu ove savjete prilikom vaše online kupovine:

  • Kupujte na pouzdanim sajtovima. Postoji beskrajan broj online prodavnica, pa je zlatno pravilo uvijek koristiti kritičko razmišljanje. Zapamtite: “Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno i nije.” Online prodavnice koje prodaju proizvode po smiješno niskim cijenama ili obećavaju brzu isporuku izdaleka su prvi znak sumnje. Kako saznati da li je sajt pouzdan? Pogledajte recenzije korisnika, na primjer, i provjerite da li su autentične.
  • Pažljivo analizirajte URL sajta, provjerite da li sajt ima sigurnu vezu. Ako veza počinje sa “https://”, to znači da je sajt enkriptovan i da su vaši podaci bezbjedni. Ovo je posebno važno ako treba da se prijavite ili dijelite lične podatke, što je obično slučaj prilikom online poručivanja.
  • Uvijek kreirajte jedinstvene i složene lozinke za sve svoje naloge, bilo da su to nalozi na različitim online prodavnicama ili za vaše društvene mreže, itd. Kreiranjem sigurnih lozinki i njihovim čuvanjem u menadžeru lozinki, smanjujete rizik od hakovanja. Ako je moguće, aktivirajte dvofaktorsku autentifikaciju za svoje online naloge. Kada je ova opcija omogućena, morate potvrditi svoj pristup putem sigurnosnog koda putem svog pametnog telefona ili e-pošte. Na taj način je teže hakerima da upadnu u vaš nalog.
  • Uvijek koristite pouzdane i sigurne metode plaćanja. Online prodavnice obično nude više poznatih i bezbjednih metoda plaćanja, kao što su kreditne kartice, Payconiq ili plaćanje putem servisa kao što je PayPal. Ako sumnjate u pouzdanost online prodavnice i stranica za plaćanje izgleda drugačije od uobičajene, obustavite odmah plaćanje. Takođe, budite oprezni prilikom skeniranja QR kodova i provjerite da li potiču od pravih servisa za plaćanje. Nikada ne pružajte osjetljive bankovne informacije ili lične podatke, kao što je broj lične karte, nepoznatoj online prodavnici!
  • Budite oprezni prije nego što kliknete na link primljen putem e. Uvijek budite oprezni sa e-poštom ili linkovima koji dolaze od online prodavnica. Mnogi prevaranti koriste lažne e-poruke koje izgledaju kao da dolaze od vaših omiljenih online prodavnica. Ako e-pošta sadrži pravopisne greške ili izgleda sumnjivo, budite oprezni. Takođe, pažljivo provjerite e-adresu pošiljaoca: da li zaista potiče od navedene online prodavnice?
  • Redovno provjeravajte stanje na vašem bankovnom računu. Pratite svoje bankovne izvode i redovno provjeravajte da li se vaše transakcije poklapaju sa vašim kupovinama. Odmah prijavite sumnjive transakcije banci. Takođe, redovno provjeravajte automatske naplate i odmah blokirajte sumnjive transakcije.
  • Provjerite politiku povrata i opšte uslove prije nego što kupite bilo šta, uvijek provjerite politiku povraćaja svake prodavnice. Pouzdane online prodavnice pružaju jasne informacije o povratu, povratu novca, rokovima isporuke, itd. Takođe, provjerite opšte uslove i politiku privatnosti na sajtu.