Nova promjena u WhatsApp porukama

Nova opcija na jednoj od najpopularnijih aplikacija WhatsApp omogućava da sačuvate privremene poruke, ali uz jedan uslov.

Opcija omogućava da tzv. privremene ili nestajuće poruke u WhatsApp-u spremite, ali samo ako je kontakt koji ih je poslao dozvoli takvu mogućnost.

Najavu ovog alata objavio je Mark Zuckerberg unutar usluge koja mijenja ‘burn after reading’ politiku te korisnicima dozvoljava da sačuvaju takve poruke.

Ovu opciju opisali su kao davanje “supermoći” pošiljaocu jer on sada može da kontroliše sudbinu poruke. Ovo funkcioniše tako što će pošiljac poruke dobiti obavještenje ako primalac odluči da je sačuva.

U slučaju da pošiljalac odluči da poruka koju je poslao ne može da bude pohranjena od strane primaoci, odnosno na tuđi uređaj, ta odluka je konačna i poruku niko neće moći zadržati. Biće izbrisana nakon zadatog roka trajanja.

Primаlac koji želi da sačuva poruku, a pošiljalac mu je to omogućio, dobiće oznaku “knjige”. Nova opcija biće globalno dostupna u narednih nekoliko nedjelja.

WhatsApp je ove godine uveo brojne novosti u način slanja poruka i u povezanim opcijama. Nedavno je unaprijeđeno ažuriranje za grupe, koje će administratorima omogućiti da kontrolišu ko ulazi u postojeću grupu, ali i koje će korisnicima pomoći da otkriju grupe u kojima su njihovi prijatelji. Takođe, uvedena je mogućnost izmjene odnosno editovanja poruka.

Ova mreža u vlasništvu kompanije Meta radi i na opciji Audio Chat, koja će oduševiti one koji ne vole da pišu poruke. 

WhatsApp je donio niz novih bezbjednosnih funkcija među kojima se izdvajaju sprečavanje “krađe” SIM kartice, ali i sprečavanje drugih vrsta napada koji ugrožavaju naloge.