Naučnici stvorili bateriju za električne automobile koja ne gubi kapacitet  

Otkriven je metod pomoću kojeg se može proizvesti baterija za električne automobile koja ne gubi kapacitete.

Po objavljenim podacima, ove baterije bi mogle izdržati više stotina ciklusa punjenja. Do otkrića je došao istraživački tim Univerziteta Novi Južni Vels (UNSV) iz Australije i Nacionalnog univerziteta Jokohama u Japanu.

Ključ za istraživanje je novi materijal od kojeg se prave pozitivne elektrode i imaju do sada neviđenu stabilnost, te se mogu koristiti u baterijama sa čvrstim jezgrom natprosječne izdržljivosti.

Kada bi ovo rješenje bilo primjenljivo ono bi promijenilo pravila igre u auto-industriji i afirmisalo električna vozila, jer bi došao kraj ograničenjima koja imaju postojeće litijum-jonske baterije. Te baterije se trenutno koriste za napajanje većine potrošačke elektronike – od pametnih telefona do električnih automobila, ali one imaju ograničenja u pogledu izdržljivosti.

Baterija “Solid power” koju su razvili timovi sa dva univerziteta uspjela je da zadrži svoj kapacitet od 300 mAh bez degradacije tokom nekoliko stotina ciklusa punjenja i pražnjenja u laboratorijskim testovima.

„Odsustvo gubitka kapaciteta tokom 400 ciklusa jasno ukazuje na superiorne performanse ovog materijala u potpuno čvrstom stanju sa slojevitim materijalima prilikom poređenja sa onima koji se koriste za konvencionalne ćelije“, rekao je profesor Neeraj Sharma sa UNSV.

Оvaj pronalazak mogao bi drastično smanjiti troškove upotrebe baterija i pomoći razvoju baterija visokih performansi i električnih vozila sa boljim performansama.

Takve baterije sa čvrstim jezgrom su sljedeća stvar koju očekuje automobilska industrija jer se smatra da su litijum-jonske dostigle vrhunac performansi. Rad o novom materijalu za baterije objavljen je u časopisu “Nature Materials” pod nazivom „Materijal pozitivnih elektroda sa skoro nepromjenljivo visokim kapacitetom“.