m:tel u posjeti pobjednicima Regionalnog app izazova iz Doboja

U prošlogodišnjem m:tel App takmičenju na državnom, ali i na Regionalnom nivou održanom u martu ove godine, među najboljima se izdvojila aplikacija srednjoškolaca iz Doboja, kojima su u okviru posjete njihovoj školi 24. maja 2021, predstavnici kompanije m:tel uručili vrijedne nagrade.

App takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje koje organizuje kompanija m:tel na državnom nivou već četiri godine zaredom i u prethodnoj godini zabilježilo je veliki odziv srednjoškolaca iz cijele BiH. Ipak, samo pet njih imalo je priliku da učestvuje na Regionalnom app izazovu u organizaciji Telekom Srbija grupe kojoj pripadaju kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora. Ove godine, takmičenje je održano online, 10. marta, a domaćin je bila Telekom Srbija.

Za najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio aplikacije učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, JU Saobraćajne i elektro škole iz Doboja, te  JU Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Predstavnici kompanije m:tel su ovim povodom posjetili Saobraćajnu i elektro školu u Doboju, te učenicima i mentoru koji su napravili jednu od najboljih aplikacija u prethodnom ciklusu takmičenja, dodijelili vrijednu informatičku opremu – laptope. 

Aplikacija pod nazivom „Leafy“, tima „Electronic Code“ iz Saobraćajne i elektro škole Doboj, čiji su autori učenici Aleksandar i Bojan Dolić, dokaz je da naši srednjoškolci imaju znanja i volje da se bave vannastavnim aktivnostima kojima mogu unaprijediti svoje talente, ali i prilika da razmijene dragocjena iskustva sa vršnjacima iz regiona.

U okviru posjete predstavnici medija i kompanije m:tel imali su priliku da obiđu informatičke kabinete, te da još jednom od autora aplikacije čuju kako je došlo do ideje za nju, ali i kako je tekao put do njene realizacije. „Kompanija m:tel je uvijek naročito ponosna na ovakve i slične društveno odgovorne projekte, a razlog su upravo ovi mladi ljudi poput Aleksandra i Bojana koji dobiju priliku da pokažu svoje talente i za to dobiju priznanje i nagrade“, rekla je ovom prilikom Milica Kondić, portparol kompanije m:tel, i dodala da je situacija sa virusom korona ovoga puta zahtijevala nešto drugačiji pristup kada je u pitanju takmičenje, te je ono održano online. „Nadamo se da ćemo se ubrzo vratiti normalnom životu i radu, te da će već iduće takmičenje koje ćemo otvoriti i ove godine, ponovo uključivati druženje srednjoškolaca na regionalnom takmičenju, što daje dodatan smisao ovom projektu“, naglasila je Milica Kondić.     

Pobjednička „Leafy“ aplikacija predstavlja novu epohu savremene poljoprivrede pomoću IT-a, koja skeniranjem biljaka otkriva i sprečava njihove bolesti. Takođe, Leafy povezuje poljoprivrednike pri kupovini i prodaji proizvoda. Kako ovo nije prvo učešće učenika Aleksandra i Bojana Dolića na ovom takmičenju, njihov trud i iskustva iz prethodnih godina su se isplatili. “Veoma smo srećni, jer je regionalna pobjeda nešto što smo sanjali od prvog ciklusa takmičenja, a sada smo je i ostvarili. To je dokaz da se trud i rad na kraju isplate. Prethodno iskustvo je imalo velikog uticaja na prezentaciju i pristup projektu koji smo razvijali. Iz prethodnih takmičenja smo uvidjeli naše greške, greške drugih timova i razmijenili mnogo iskustava sa ostalim učesnicima takmičenja“, rekli su pobjednici ovogodišnjeg regionalnog takmičenja.

Njihov mentor Goran Radojčić je i ovoga puta naglasio da su ovakvi vidovi projekata odlično osmišljeni za učenike i ideje za vannastavne aktivnosti u kojima mogu doći do izražaja učeničke sposobnosti, znanje, mašta i kreativnost, jer je kreiranje aplikacija posao budućnosti. „m:tel kao vodeća kompanija u regionu je prepoznala ulaganje u mlade ljude, talente kojima će ovakvo takmičenje i iskustvo  pomoći da napreduju u IT industriji. Četiri godine plasirali smo se u najuži izbor, svaki put bogatiji za neka nova iskustava, a ovo je podstrek za dalji rad i učestovanje u sljedećim ciklusima m:tel App takmičenja“, rekao je Radojčić i dodao da je vrijednost i to što ekipe koje učestvuju promovišu školu u zajednici i šire, i predstavljaju  primjer dobre prakse saradnje škole i privrede.

Na predstavljanju aplikacije „Leafy“ prisustvovao i je Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole Doboj. „Ponosni smo na uspjeh naših učenika i presrećni što su svojim radom i trudom, a nadasve znanjem, naš grad, državu, a i školu učinili prepoznatljivom u sferi računarstva i programiranja. Upisom u neka od naših zanimanja učenici imaju priliku da steknu kvalitetno znanje u različitim zanimanjima koje mi školujemo. Kolegi Radojičiću bih poželio sreću u daljem radu i mnogo generacija sa talentovanim i vrijednim učenicima, a našim nagrađenim učenicima želim uspjeh u nastavku karijere“, poručio Topalović u ime kolektiva škole.