m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam tim “Linuxovci” iz Gimnazije Banja Luka

Svaki iskusan vozač zna da posjedovanje automobila iziskuje troškove koji su neminovno veći od planiranih. Dugačka je lista računa koje je potrebno platiti za ljubimce na četiri točka, pa je njihova evidencija veoma korisna. Toga su svjesni i u timu „Linuxovci“, koji su autori aplikacije AppMobil.

Pomoću ove aplikacije moguće je pratiti potrošnju goriva, cijene osiguranja i registracije, troškova servisa, opreme, oštećenja, pranja automobila, plaćenih kazni i drugih. Glavna prednost AppMobil aplikacije je jednostavan korisnički interfejs koji omogućava brz unos i lak pristup željenim podacima. Korisnik može upisati i komentare kao podsjetnik, navesti dijelove koji su promijenjeni prilikom servisa i slično. AppMobil aplikacija daje informacije o prosječnoj potrošnji goriva, broju pređenih kilometara i analitički graf troškova.

U vremenu pandemije, korisniku su na raspolaganju i zvanične informacije o uslovima putovanja u zemlje regiona. Za sve podatke moguće je kreirati rezervnu kopiju i u slučaju promjene telefona nastaviti koristiti aplikaciju na novom uređaju.

Vrijedni i talentovani tim „Linuxovaca“ čine Matija Mirković, Sava Malinović i Nikola Vujković, učenici trećeg razreda informatičkog smjera Gimnazije Banja Luka. „Linuxovci“ se međusobno dobro poznaju, dugo rade zajedno i imaju podršku škole i mentora profesorice Suzane Rašković. Na m:tel App takmičenju učestvuju treći put, a prošle godine su bili jedna od pobjedničkih ekipa finalnog dijela takmičenja „Regionalni App izazov“.

Prvi susret sa programiranjem imali su još u osnovnoj školi, počeli su sa programskim jezikom QBasic, koji se koristio na takmičenjima iz informatike a nešto kasnije su učili Python i Arduino.

M:tel App takmičenje ih je postaklo da steknu nove vještine. Kada su se prvi put prijavili, nisu imali iskustva sa pravljenjem mobilnih aplikacija, već su sve učili u hodu. Prve projekte su radili u programskom jeziku Java, a ove godine su aplikaciju napravili koristeći tehnologiju React Native.

U prvoj fazi takmičenja imali su više ideja, ali ih je za AppMobil aplikaciju opredijelila činjenica da su potencijalni korisnici u svakom domaćinstvu. Ove godine „Linuxovci“ polažu vozački ispit, pa je i to bio dodatni razlog.

Prilikom izrade aplikacije, posao su podijelili u segmente od kojih je svako odabrao onaj u kome je najstručniji. To je posao učinilo zanimljivijim, jer se svako mogao posvetiti onome što ga najviše interesuje, a samim tim su bili i efikasniji. Rad su planirali na sedmičnom nivou, svako je imao određena zaduženja za tu sedmicu, a nakon toga su sve spajali u jedan projekat.

Njihov uspjeh je privukao pažnju okoline, ali i medija, te su imali priliku da o aplikaciji govore za novine i televiziju. U društvu taj uspjeh izaziva interesovanje za programiranje, a i za samo takmičenje. Ovo im je treća godina učešća na takmičenju i kroz cjelokupan proces su imali podršku porodice i prijatelja.

Izrada mobilnih aplikacija je na neki način već dio njihove karijere, ali pored toga imaju interesovanja i za druge oblike softverskog inženjerstva i elektronike. To su, prije svega, vještačka inteligencija irazvoj baza podataka, ali i IoT (Internet of things).  Pored IT svijeta, njihovi hobiji su vezani za muziku, sport i književnost.

Svima koji žele da napreduju u informacionim tehnologijama savjetuju da je najvažnije da pronađu sferu interesovanja, bilo da su to aplikacije za mobilni telefon ili nešto drugo. Neophodno je biti posvećen jer ovaj posao zahtijeva neprestano usavršavanje. “Marljiv rad i kvalitetno uloženo vrijeme se uvijek isplate, to znamo iz iskustva”, poručili su „Linuxovci“.