m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam “RiskFactor Team” iz Gimnazije Mostar

Poznato je da je primjena komunikacionih tehnologija važna u prevenciji i suzbijanju bolesti, a za vrijeme globalne pandemije mobilne aplikacije mogu imati još veću ulogu u pomoći društvu i pojedincima.

Svoj doprinos u borbi protiv pandemije pokazali su i Leo Petrović, Lana Gačić i Nea-Anja Domazet, učenici trećeg razreda Gimnazije Mostar. Oni su autori aplikacije “RiskFactor”, jedne od pet pobjedničkih aplikacija četvrtog ciklusa m:tel App takmičenja za srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine u kreiranju mobilnih aplikacija za Android ili iOS.

“RiscFactor” aplikacija omogućava korisniku da, putem formulara, uradi testiranje na mogućnost zaraze COVID-19 virusom. Nakon što se registruje, korisnik popunjava test koji mu izračunava vjerovatnoću zaraze koronavirusom određivanjem karakteristika njegovog zdravstvenog stanja, krećući se od 5, što označava minimalan rizik od zaraze, do 1, što označava već uznapredovane simptome COVID-19 koronavirusa.

U slučaju potrebe, “RiskFactor” omogućava korisniku da kontaktira najbliže medicinske ustanove ili hitne službe.

U drugom dijelu aplikacije, korisnik može da pronađe i mnoštvo informacija o značaju vitamina, potrebnim dnevnim količinama za organizam, namirnicama koje ih sadrže i u kojoj potrebnoj dnevnoj mjeri.

Uz podršku mentora, profesora Vladimira Šarovića, “RiskFactor Team” predstavlja uigranu ekipu koja već ima dosta iskustva. Leo se bavi programiranjem od osmog razreda osnovne škole, a intenzivno oko tri godine. Lana i Nea su počele u prvom razredu srednje škole, a programiranje ih je zainteresovalo jer su uvidjele da im može biti korisno u njihovim budućim zanimanjima.

U izradi “RiskFactor” aplikacije teži dio programerskog dijela je uradio Leo, a Lana i Nea su bile odgovorne za dizajn i sadržaj. Osmišljavanje ideje je trajalo nekoliko dana, a za izradu aplikacije im je trebalo nešto više od mjesec dana. Zadovoljni su uspjehom, kojeg su priželjkivali i očekivali, a u njihov rad su vjerovali i njihovi profesori i drugari iz Gimnazije Mostar.

Smatraju da je njihov uspjeh na takmičenju podstakao i druge učenike da se zainteresuju za informatiku. Namjeravaju i dalje da se bave izradom mobilnih aplikacija, što će vjerovatno biti i dio njihove profesionalne karijere.

“RiskFactor Team” očekuje učešće na regionalnom takmičenju, gdje će se takmičiti sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore, a za kraj poručuju da će usvojeno znanje iz informatike sigurno iskoristiti u budućnosti.