m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam “Electronic Code” iz Saobraćajne i elektro škole Doboj

Dobre ideje i kvalitetne mobilne aplikacije mogu itekako unaprijediti poljoprivredu, a tim koji je vrijedno radio da to dokaže je “Electronic Code” iz Saobraćajne i elektro škole Doboj.

Ovaj kreativni tim čine učenici četvrtog razreda, Aleksandar Dolić i Bojan Dolić uz svesrdnu podršku njihove škole i mentora, profesora Gorana Radojčića.

“Electronic Code” je dvojac kreativnih programera sa velikim iskustvom na m:tel App takmičenju. Oni su učesnici takmičenja već od prvog ciklusa i od tada su svake godine predstavljali svoju školu. Već nekoliko godina se razvijaju kao programeri, njihovi projekti su sve kvalitetniji, a planovi veliki.

Ove godine predstavili su se sa aplikacijom “Leafy” koja sa svojim mogućnostima predstavlja novu epohu savremene poljoprivrede. Aplikacija “Leafy” pomoću vještačke inteligencije i skeniranjem biljaka otkriva bolesti u poljoprivrednim usjevima, trenutno može otkriti po dvije bolesti kukuruza i krompira, a korisnicima nudi i druge mogućnosti.

Na lokalnom nivou, “Leafy” poljoprivrednicima olakšava prodaju ili potražnju proizvoda tako što oni u svojoj blizini mogu pronaći kupce ili ono što im je neophodno za rad. Pomoću aplikacije mogu razmijeniti iskustva, ali i pronaći mnogo korisnih savjeta i informacija.

Do ideje za trenutnu aplikaciju došli su posmatrajući poljoprivrednike i ono sa čime se oni susreću u svom radu. Osim što trebaju da plasiraju i prodaju svoje proizvode, poljoprivrednici se bore sa raznim bolestima usjeva, a jedini način da uspiju u tome je da se pravovremeno spriječi njihovo širenje. Iz tog razloga nastala je pomenuta aplikacija koja prepoznaje simptome bolesti kako bi poljoprivrednici mogli pravovremeno reagovati.

m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam “Electronic Code” iz Saobraćajne i elektro škole Doboj

Kada programiraju, Aleksandar i Bojan razmjenjuju mišljenja i od svake ideje izvlače ono najbolje i onda to ugrade kao funkcionalnost. Ideju za “Leafy” su razrađivali duži vremenski period, a sama izrada je trajala nekoliko mjeseci.

Aleksandrov i Bojanov uspjeh na m:tel App takmičenju je u njihovoj školi je dočekan uz oduševljenje i brojne čestitke drugova i profesora. Nakon što je njihova aplikacija izabrana kao jedna od pobjedničkih, mnogi su se zainteresovali, pa čak i počeli učiti programiranje.

Zajedno kao tim i dalje se namjeravaju baviti izradom aplikacija i nadaju se da će im to biti dio profesionalne karijere. Pored izrade aplikacija interesuje ih web dizajn, izrada igrica, fotografisanje, snimanje i video montaža.

Po njihovim riječima, jedan od najboljih savjeta koji mogu dati svima je da budu uporni i da ne odustaju lako jer neuspjeh nas može razočarati, ali ako ne pokušamo osuđeni smo na propast.

U budućnosti, cilj “Electronic Code” tima, koji trenutno broji dva člana, je da postane prepoznatljiva kompanija sa više stotina zaposlenih koja iza sebe ima dosta uspješno završenih projekata.

“Electronic Code” tim se zahvalio kompaniji m:tel na mogućnosti da četiri puta učestvuju na takmičenjima sa kojih su se svaki put vraćali bogatiji novim iskustvima. Sada se spremaju za učešće na regionalnom takmičenju, gdje će odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.