m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam “Black Software Studio” iz Tehničke škole Gradiška

Kreativni stvaralački tim “Black Software Studio” iz Gradiške iza sebe već ima nekoliko uspješnih aplikacija, a na m:tel App takmičenju predstavio je aplikaciju Be Healthy. Ova aplikacija je bila jedna od pet pobjedničkih, a njeni autori su Kenan Mahmutagić i Sandi Čolpa, inventivni učenici drugog razreda Tehničke škole Gradiška.

Podrška koju dobijaju je veoma važna i podstiče ih da se još više trude, a ovi inventivni učenici je u potpunosti imaju od škole, mentora Mladena Vidovića, ostalih profesora i školskih drugova koji su ponosni na njihove uspjehe.

Be Healthy aplikacija potvrđuje da mobilni  telefoni mogu da pomognu u očuvanju zdravlja. Ova aplikacija nudi savjete za zdrav život, društvenu mrežu za korisnike, zanimljivosti o hrani, podsjetnik za tablete, vježbe za mršavljenje, BMI kalkulator i druge funkcionalnosti.

Kenan i Sandi inspiraciju traže u svakodnevnim životu, uvidjeli su potrebu za aplikacijom koja bi promovisala zdravlje za vrijeme pandemije virusa korona. Namjera im je bila da kreiraju društvenu mrežu o zdravlju, gdje bi korisnici dobijali provjerene informacije i razmijenjivali iskustva o bolestima. Naravno, njihova aplikacija je dobila i mnogo drugih funkcija, namijenjena je svim generacijama, ali je ipak malo više predviđena za starije korisnike.

m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam “Black Software Studio” iz Tehničke škole Gradiška

Kenan se zainteresovao za programiranje već u šestom razredu osnovne škole, dok je igrao igrice. Jedna igrica mu se svidjela, ali je imala određene nedostatke koje je on htio ispraviti namjeravajući da napravi svoju verziju. Ta želja ga je dovela da se upozna sa razvojnim okruženjem Unity Engine 3D u kojem je počeo da kreiranja vlastite video igre.

Prilikom izrade Be Healthy aplikacije sve ideje i funkcionalnosti su dogovarali zajedno, dok je Sandi radio na sadržaju i dizajnu aplikacije, a Kenan na programskom dijelu i dokumentaciji. Samo osmišljavanje ideje je trajalo mjesec dana, dok je izrada aplikacije trajala oko dva mjeseca.

Uspjeh na m:tel App takmičenju im je velika motivacija, a najdraže im je kada neko prepozna njihove ideje i zainteresuje se za njihov rad. Njihov uspjeh je podstakao i druge učenike da počnu sa programiranjem, da ih kontaktiraju, traže savjete i pomoć u vezi sa tim.

Kenan i Sandi vole da se bave izradom aplikacija, namjeravaju da nastave sa tim poslom i smatraju da programiranje aplikacija za mobilne uređaje ima svijetlu budućnost. Planiraju profesionalnu karijeru u IT sektoru, a pored mobilnih aplikacija interesuje ih izrada video igara, web stranica, kao i AR i VR tehnologija.

“Svi koji počinju, neka prvo krenu sa izradom nekih jednostavnijih aplikacija, da se trude i nikada ne odustaju, jer će se taj trud na kraju isplatiti”, preporučuju iz tima “Black Software Studio”.