m:tel App takmičenje – Predstavljamo vam Andreja Vujića i Foody.ba aplikaciju

Zanimljiva i praktična aplikacija za naručivanje hrane, Foody.ba, je jedna od pet pobjedničkih aplikacija m:tel App takmičenja, a njen autor je Andrej Vujić, talentovani učenik drugog razreda Gimnazije u sastavu Srednjoškolskog çentra “Jovan Cvijić” iz Modriče.

Foody.ba je veoma korisna aplikacija u doba pandemije jer svojim korisnicima smanjuje broj suvišnih kontakata, omogućujući im da omiljena jela dobiju jednostavno i brzo. Sa jasnim i preglednim dizajnom, korisnik lako bira restoran, naruči jelo iz ponude i dobije obavještenje o ishodu narudžbine.

Istovremeno, aplikacija pruža mogućnost i privrednim subjektima da na drugačiji način nastave sa obavljanjem svojih uslužnih djelatnosti. Korisnik može izabrati opciju da postane prodavac i poslati zahtjev za registraciju. Nakon obrade i potvrđivanja zahtjeva, privredni subjekti mogu kreirati svoju listu jela, pića ili proizvoda koje će nuditi drugim Foody.ba korisnicima.

Ovu aplikaciju izdvaja i činjenica da je za kompletnu ideju i izradu bila odgovorna samo jedna osoba. Andrej Vujić je iznio sav kreativni i programerski teret od početka do kraja, uz podršku škole i mentora profesora Dragana Todorovića.

Andrej se za programiranje zainteresovao rano, već u sedmom razredu osnovne škole, kada je pratio dodatnu nastavu iz informatike. Do ideje za Foody.ba aplikaciju je došao vrlo brzo, ali je njena izrada trajala skoro dva mjeseca.

Odličan rezultat na m:tel App takmičenju učinio je srećnim njegove prijatelje i profesore u školi i Andrej se nada da će ovaj uspjeh podstaći njegove vršnjake da se zainteresuju za programiranje. Smatra da je tokom izrade aplikacije dosta napredovao i stekao mnogo znanja. Nastaviće i ubuduće da se bavim izradom mobilnih aplikacija, a pošto planira da studira softverski inženjering, to će svakako biti dio njegove buduće karijere.

Pošto svakodnevno veliki dio vremena provedemo na internetu, Andrej preporučuje da dio tog vremena iskoristimo na pravi način, da naučimo nešto novo ili što bi nam moglo biti od koristi. Da bi se počeli baviti programiranjem, sve što nam je potrebno je računar, internet i dobra volja. Na internetu postoji mnogo besplatnog sadržaja, video klipova, foruma i kurseva, sa kojim možemo početi svoju avanturu sa programiranjem, ističe Andrej.

Pored izrade mobilnih aplikacija, Andrej se bavi sportom, a zanimaju ga i druge vrste programiranja, svakodnevno radi na svojim ličnim projektima i tako usavršava svoje znanje. Kao jedan od pobjednika m:tel App takmičenja, sprema se za učešće na regionalnom takmičenju, gdje će svoj rad predstaviti učesnicima i žiriju iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.