Microsoft odvaja Teams i Office


Microsoft je donio važnu odluku u Evropskoj uniji prošle godine, razdvajajući svoja dva ključna proizvoda – Teams i Office – kako bi izbjegao kazne regulatora.

Iako je Teams dodat u Office 2017. godine, Evropska komisija je pokrenula istragu nakon što je Slack podnio žalbu 2020. godine.

Prema navodima portparola Microsoft-a za BBC, ova promjena ima za cilj pružiti jasnoću korisnicima i odgovoriti na povratne informacije iz Evropske komisije, nudeći multinacionalnim kompanijama veću fleksibilnost pri standardizaciji kupovine u različitim geografskim područjima.

Microsoft je, takođe, objavio cijenu od 5,25 dolara za novopridošle kupce Teams Standalone opcije.

Međutim, još nije jasno hoće li ova odluka biti dovoljna da se izbjegnu optužbe Evropske unije o monopolu. U protekloj deceniji Microsoft je platio kaznu u iznosu od 2,2 milijarde evra zbog spajanja ili povezivanja više proizvoda. Kompanija je ranije bila optužena i za zloupotrebu dominantne pozicije Windows platforme radi gušenja konkurencije, što je rezultiralo rastom popularnosti rivalnih internet preglednika.

Nakon što je Teams odvojen od Microsoft 365 i Office Suitesa u Evropi prošle godine, platforma nije zabilježila značajne promjene u veličini svoje baze korisnika, zadržavajući stabilan nivo mjesečno aktivnih korisnika, prema izvještaju Reutersa.