Meta ima novi AI generator za slike

U današnje vrijeme postoji visoka vjerovatnoća da su vaše online fotografije poslužile za treniranje nekog od AI alata za generisanje slika.

Meta je istakla ovu praksu maksimalno koristeći 1,1 milijardu fotografija koje su korisnici dijelili na Facebook-u i Instagram-u.

Meta-ov text-to-image generator funkcioniše slično kao drugi AI alati, s jedinstvenom prednošću da se može koristiti direktno u Messenger-u. Ovaj alat može kreirati potpuno nove fotografije ili poboljšati postojeće, dodajući ili uklanjajući određene detalje.

Ove fotografije mogu se dijeliti direktno na Facebooku ili Instagramu. Dok ovo može zvučati kao zabava, važno je naglasiti da svaka takva slika proizilazi iz miliona korisničkih fotografija koje su procesuirane bez znanja i odobrenja vlasnika. Meta smatra da je sama javna dostupnost tih fotografija dovoljna za njihovu upotrebu.

Nick Clegg, direktor Meta-e, na Connect konferenciji istakao je da su birali samo fotografije dostupne svim korisnicima, ne samo prijateljima na navedenim servisima.

U skladu s fokusom na bezbjednost, Meta je implementirala nevidljivi žig u sve AI generisane fotografije putem Imagine-a, iako se postavlja pitanje koliko je ova zaštita efikasna, s obzirom na mogućnost relativno lake eliminacije, ali svakako predstavlja korak u dobrom pravcu.