Međunarodni dan muzeja 2021 uz prijateljsku podršku kompanije m:tel

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske će obilježiti Međunarodni dan muzeja 18. maja 2021. godine u 19.00 časova.

Ovaj značajan dan za muzeje biće u znaku obilježavanja 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi.

Prijateljsku ruku podrške kulturi i ove godine, kroz saradnju sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske, pružila je i kompanija m:tel.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja povezano je sa manifestacijom Evropska noć muzeja koju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske redovno obilježava u okviru godišnjeg kalendara kulturnih manifestacija Grada Banjaluke. Zbog epidemiološke situacije muzeji u cijelom svijetu ovogodišnje obilježavanje Evropske noći muzeja povezaće sa Međunarodnim danom muzeja i obilježiti nizom različitih događaja u okviru sedmice Međunarodnog dana muzeja u kojoj se nalazi 18. maj.

Međunarodni dan muzeja 2021 uz prijateljsku podršku kompanije m:tel

Tim povodom će u MSURS 18. maj, Međunarodni dan muzeja, biti u znaku obilježavanja 130 godina gradnje zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi.

Toga dana u 19.30 časova biće priređeno predavanje prof. dr Miroslava Malinovića, pod nazivom „130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice“.

Predavanju će prethoditi kraći koncert kvarteta truba Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, koji će biti održan na platou ispred zgrade Muzeja.

Sedmica Međunarodnog dana muzeja biće obilježena i manifestacijom za djecu, koja će ujedno biti i poseban muzejski noćni izazov za djecu, koji će se održati 20. maja u 19.00 časova. Tim povodom će biti priređeno dramsko vođenje kroz izložbu „Od Galerije do Muzeja“ dječijeg studija glume „DEA NIKA“, a u pitanju je Međunarodni muzejski noćni izazov – #MuseumAtNightChallange tokom kojeg će biti snimljena kraći video zapisi, koji će biti prezentovana u okviru #MuseumAtNight.