Koji browser troši najviše memorije i kapaciteta procesora?

Web browseri često mogu da opterete kapacitete računara i laptopa, pa je korisno znati koji od njih troše najviše memorije i prostora na procesoru dok rade.

Uporednim testom Google Chrome-a, Mozilla Firefox-a, kao i pretraživača Microsoft Edge i Opera može se provjeriti koji pretraživač je najoptimalniji.

Na sajtu “Make Use Of“, na kojem se mogu naći brojne korisne informacije iz oblasti tehnologije, napravili su ovaj test tako što su pokrenuli isti proces na svim programima.

Otvoren je video na YouTube-u, jedan video na Reddit-u, jedna web stranica, a otvoren je i WhatsApp na računaru. Na svakom browser-u korišten je novi profil ili način rada za goste.

Sve operacije obavljene su na Windows-u gdje je analizirana potrošnja resursa RAM memorije i procesora (CPU) kako bi se vidjelo koji je najoptimalniji za korištenje.

Test je pokazao da je Microsoft Edge sa otvorenim videom na YouTube-u, Reddit-u, jednim sajtom i radom WhatsApp-a trošio 825 do 900 MB po sekundi memorije i zauzimao tri do sedam procenata kapaciteta CPU.

Opera je u prvoj stavci imala parametre 850-900, a trebalo joj je mnogo više prostora na procesoru, 12-34 odsto i ona je browser koji je najzahtjevniji kada je procesor u pitanju.

Mozilla Firefox “progutao” je veći zalogaj memorije 950 do 1000 MB, a procenti u CPU su pokazivali pet do 11 %. Na kraju, test pokazuje da Google Chrome troši 900 do 1000 MB memorije, za rad mu je potrebno sedam do 25 procenata prostora CPU-a.

Testeri su na osnovu svega zaključili da je za korištenje na Windows-u najoptimalniji Microsoft Edge.