Ko može dobiti besplatnu plavu kvačicu na X

Ilon Mask je najavio nove promjene na platformi X, navodeći da će određeni korisnici ubuduće moći besplatno da koriste premium funkcije.

Prema Maskovoj objavi, svi vlasnici naloga sa više od 2.500 verifikovanih pratilaca moći će da pristupe funkcijama za koje se inače plaća pretplata od 8 dolara mjesečno. To znači da će takvi korisnici imati mogućnost da pišu i uređuju duže postove, dok će na njihovim profilima biti prikazivano manje oglasa u poređenju sa ostalim korisnicima. Takođe, vlasnici ovakvih naloga moći će koristiti i “plavu kvačicu” za autentifikaciju profila.

Oni koji imaju 5.000 ili više verifikovanih pratilaca dobiće besplatan pristup Premium+ funkcijama platforme X, koje se inače plaćaju dodatnih 16 dolara. Ove pretplate omogućavaju pristup Grok chatbot-u, modelu generativne vještačke inteligencije koji je, prema tvrdnjama tvoraca, spreman da odgovori na gotovo sva pitanja.

Ova najava dolazi nakon što su demantovane informacije o opadanju broja korisnika X-a od kako je Mask preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine. Prema podacima istraživanja kompanije za obradu podataka Sensor Tower, broj korisnika X mobilne aplikacije na dnevnom nivou opao je na 174 miliona u februaru, što je za 15 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, nekadašnji Twitter je ranije ovog mjeseca objavio da ima 250 miliona aktivnih dnevnih korisnika, dok je u vrijeme preuzimanja kompanije Ilon Mask tvrdio da ta platforma ima 258 miliona aktivnih korisnika na dnevnom nivou.