Kina radi na svom teleskopu

Kina planira da već sljedeće godine u svemir pošalje svoj svemirski teleskop Xuntian, za koji tvrde da će nadmašiti Hubble, koji su već zajednički lansirali američka i vropska svemirska agencija.

Teleskop će biti povezan sa svemirskom stanicom Tiangong, za koju se planira da krajem ove godine bude puštena u funkciju. Bilo je planova da se satelit postavi na stanicu, pa se od toga odustalo, i odlučeno da se satelit lansira u istu orbitu kao Tiangong, a da se povežu samo ukoliko to bude potrebno.

U pitanju je objekat veličine autobusa, čija se visina može uporediti sa trospratnom zgradom, a u njemu je smještena sofisticirana oprema koja će, između ostalog, mjeriti gornje granice mase elementarnih čestica neutrina.

Otvor teleskopa je veličine dva metra, a po tvrdnjama naučnika ima vidno polje 350 puta veće od Hubble-ovog. Anastigmatsko sočivo je dizajnirano sa tri ogledala, što mu omogućava da postigne izuzetan kvalitet slike u velikom vidnom polju. Glavna fokalna ravan kamere opremljena je sa trideset detektora od 81 megapiksela koji će snimati slike i spektre od oko 17.500 kvadratnih stepeni galaktičkog neba.

Xuntian ima zadatak da posmatra nebeska tijela iz svemira, pa se očekuje da će pružiti bolje i direktnije uvide u daleke galaksije, misterioznu tamnu materiju i tamnu energiju, koje čine veći dio maseno-energetskog sadržaja univerzuma. Na taj način će se osvijetliti prošlost i pomoći „otključavanju“ misterija budućnosti univerzuma.

Satelit će fotografisati 40% neba i poslati veliku količinu podataka koja će naučnicima poslužiti da naprave opštu mapu svemira. Kineski istraživači tvrde da će teleskop mjeriti položaje, oblike i sjaj skoro milijardu galaksija, što bi moglo da pomogne u objašnjenju njihovog razvoja.