Kako ubrzati Android telefon – evo 8 savjeta

Instaliranje aplikacija, igrica i skladištenje neželjenih datoteka mogu negativno uticati na performanse telefona.

Svjesni ste činjenice da vaš Android telefon nikada neće raditi onako kako je radio prvog dana kada ste ga kupili. Da bi uređaj bio što funkcionalniji, potrebno je da uradite nekoliko stvari koje će dovesti do značajnog poboljšanja performansi. 

Neki od ovih savjeta su prilično jednostavni i zahtjevaju samo uklanjanje neželjenih aplikacija, igara i datoteka. Ako ova osnovna riješenja ne pomognu, moraćete da podignete stvari na viši nivo. Razmislite o resetovanju na fabrička podešavanja ili instaliranju prilagođenog ROM-a na svoj Android telefon.

1. Oslobodite prostor za skladištenje

Morate se pobrinuti da nikada ne popunite prostor za skladištenje na svom telefonu do njegovog ukupnog kapaciteta, jer to može značajno uticati na performanse i značajno ga usporiti. To će dovesti do sporijeg rada i kod osnovnih zadataka kao što su otvaranje ili instaliranje aplikacija, puštanje video zapisa…

Idite na Settings > Storage i provjerite količinu slobodnog prostora za skladištenje. Vlasnici Samsung uređaja mogu da dođu do Settings > Device care > Storage da bi dobili pregled upotrebe interne memorije. 

Izbjegavajte korišćenje više od 80% skladišnog kapaciteta, jer je vašem telefonu i samom operativnom sistemu potrebno oko 5-8 GB slobodnog prostora za pravilno funkcionisanje. Možete ukloniti neželjene datoteke, deinstalirati aplikacije koje vam nisu potrebne i izbrisati fotografije i video zapise da biste oslobodili prostor.

Neki telefoni dolaze sa ugrađenim čistačem smeća, koji oslobađa nekoliko GB prostora za skladištenje sa samo nekoliko dodira. Korisnici Samsung-a mogu da odu na Settings > Device care i pokrenu uslugu optimizacije da bi brzo oslobodili prostor. Xiaomi telefoni imaju aplikaciju Cleaner koja radi istu stvar. Takođe, možete da koristite aplikaciju Files kompanije Google da brzo obrišete keš aplikacije, duple fotografije, velike i neželjene medijske datoteke.

2. Deinstalirajte nekorištene aplikacije

Deinstaliranje starih i nekorišctenih aplikacija neće direktno uticati na njegove performanse, ali će osloboditi prostor za skladištenje. Osim toga, ako imate puno aplikacija koje rade u pozadini, njihovo deinstaliranje će osloboditi dragocjene resurse i pomoći u poboljšanju glatkoće sistema.

Neki telefoni će automatski istaći aplikacije koje prekomjerno troše bateriju u pozadini, koje možete da deinstalirate ili prinudno zaustavite. Uvijek je dobra ideja da povremeno pregledate aplikacije i igre instalirane na vašem uređaju i deinstalirate one koje više ne koristite.

3. Promijenite brzinu sistemske animacije

Povećanje skale animacije će omogućiti da se grafika brže završi, što će dati osjećaj poboljšanih performansi sistema. U stvarnosti, vaš Android telefon će raditi baš kao i sve ovo vrijeme.

Ovaj trik je odličan izbor ako osjećate da su animacije na vašem telefonu spore. Možete čak i da isključite sistemske animacije zauvijek, ako više volite brzinu nego blistave efekte.

4. Ponovo pokrenite telefon

Svakih nekoliko dana ponovo pokrenite vaš telefon. Na taj način oslobađate resurse koje zauzimaju neželjene aplikacije koje rade u pozadini, čime se poboljšava rad sistema, posebno na jeftinijim Android uređajima koji ne posjeduju mnogo RAM-a. To pomaže i u oslobađanju resursa koje je zatrpala određena aplikacija. Poboljšanje neće biti toliko očigledno na novijim Android telefonima, osim ako mnoge aplikacije i usluge ne rade u pozadini.

5. Koristite aplikacije iz Lite izdanja

Google i nekoliko drugih programera nude Lite ili Go izdanje svojih aplikacija koje su namijenjene starijim i jeftinijim Android uređajima sa ograničenim RAM-om. Aplikacije iz Lite izdanja pružaju u suštini isto iskustvo, iako im nedostaju neke funkcije. 

Google nudi Lite izdanja nekoliko aplikacija, uključujući Google Go, Camera Go, Assistant Go i Maps Go. U Play prodavnici pronađite i Lite izdanja aplikacija kao što su: Twitter, Spotify, Skype i Facebook. Još jedna prednost aplikacija Lite/Go ​​izdanja je ta što zauzimaju manje prostora za skladištenje, što takođe može biti problem na vašem starom Android uređaju sa ograničenom internom memorijom.

6. Ažurirajte softver

Uvijek treba da se uvjerite da vaš telefon koristi najnoviju verziju softvera ili bezbjednosnu zakrpu koja je dostupna za njega. Google je konstantno optimizovao Android sa svakim novim izdanjem kako bi pružio bolje performanse. Nadogradnja na noviju verziju Androida može osloboditi sistemske resurse na vašem uređaju, što bi, zauzvrat, moglo pomoći u bržem učitavanju aplikacija i poboljšanju sistema.

Svi glavni proizvođači Android-a imaju tendenciju da uvode česta ažuriranja softvera za svoje telefone. Najbolji dio je što oni pokušavaju da dodatno poboljšaju performanse sistema na osnovu povratnih informacija korisnika sa skoro svakim ažuriranjem. Samsung, posebno, radi odličan posao u blagovremenom uvođenju mjesečnih bezbjednosnih zakrpa i novih ažuriranja OS-a na sve svoje uređaje.

7. Resetovanje na fabrička podešavanja

Ova radnja vraća vaš uređaj u prvobitno stanje i izbrisaće sve vaše podatke. Počinjete od nule: ponovo ga podešavate, preuzimate aplikacije iz Play prodavnice, prijavljujete se na svoje omiljene aplikacije i usluge i još mnogo toga.

Ako ste spremni da resetujete svoj uređaj na fabrička podešavanja, obavezno napravite kopiju svih bitnih podataka. Kada završite resetovanje telefona, obavezno prođite kroz listu aplikacija koje preuzimate — ne želite da instalirate one koje nikada niste koristili.

8. Razmislite o prilagođenom ROM-u

Ako imate relativno star (i spor) telefon — ili onaj koji je dostigao kraj podrške proizvođača — možda biste željeli da razmislite o instaliranju prilagođenog ROM-a. Iako Android modding zajednica nije tako aktivna kao što je bila prije 10 godina, prilagođeni ROM-ovi ili kerneli su i dalje dostupni za prilično popularne uređaje.

Instaliranje prilagođenog ROM-a poništiće garanciju za vaš uređaj, ali ako je već istekla, nema razloga za brigu. Prilagođeni ROM-ovi su obično optimizovani za performanse i nude se bez bloatware-a, tako da bi to trebalo da oslobodi prostor za skladištenje na vašem telefonu. Oni su takođe odličan način da isprobate novu verziju Android-a, ako je proizvođač uređaja prestao da je podržava.

Prilagođeni ROM može lako da udahne novi život vašem telefonu, značajno ga ubrzavajući. Međutim, ako je uređaj star, novija verzija Android-a može izazvati probleme sa performansama zbog visokih sistemskih zahtjeva i zastarjelog hardvera. LineageOS i Paranoid Android su među najpopularnijim prilagođenim ROM-ovima, iako ne moraju nužno biti najbolji za vaš uređaj u smislu stabilnosti.