Kako da uključite upozorenje za zemljotres na Androidu

Upozorenje za zemljotrese nalazi se u predviđenim opcijama na mnogim telefonima sa Android operativnim sistemom. Evo kako da uključite opciju koja vas može upozoriti na ovu čestu prirodnu katastrofu.

Uđite u “Settings” meni na vašem Android telefonu.

Potražite opciju “Safety & emergency”. Ova opcija može biti na različitim lokacijama u zavisnosti od modela vašeg telefona.
U “Safety & emergency” opciji pronađite “Earthquake alerts” i dodirnite ekran da biste ušli u ovu opciju.

Aktivirajte funkciju upozorenja za zemljotres pomoću prekidača koji će vam biti prikazan na novom ekranu.

(Opciono) Uvjerite se da je aktivna opcija praćenja lokacije, jer u suprotnom, upozorenje za zemljotres neće biti aktivirano.

Nakon što ste uključili funkciju upozorenja za zemljotres i opciju praćenja lokacije, poruka o upozorenju će nestati, što znači da je funkcija upozorenja uspješno pokrenuta.

U pojašnjenju na telefonu navodi se da će, kada je aplikacija uključena, korisnik dobiti upozorenje sa početnom procijenjenom magnitudom i razdaljinom od vaše lokacije.

Android koristi približnu lokaciju za slanje informacija o zemljotresima u blizini, jačine od 4,5 stepeni i jačim. Zemljotres otkrivaju Shake Alert i Android. Android apeluje na korisnike da imaju na umu da upozorenja nisu dostupna svuda i da ne mogu svi zemljotresi da se otkriju, te da procjene mogu da sadrže i greške.

Ukoliko i dalje dobijate poruku upozorenja, znači da Google nije uključio ovu opciju na vašem području.

U tom slučaju možete se okrenuti drugom rješenju. Poznato je da postoje aplikacije za koje se tvrdi da upozoravaju na dolazeće zemljotrese. Neke od njih su: Earthquake Network, My Earthquake Alerts, LastQuake… Više o ovim aplikacijama i kako se uključuju, koriste i koliko su pouzdane, pročitajte OVDJE.