Ove aplikacije nude upozorenja o zemljotresima


Tema zaštite od zemljotresa je izuzetno aktuelna ovih dana nakon katastrofalnih pomjeranja tla u Turskoj i Siriji.

Poznato je da postoje aplikacije za koje se tvrdi da upozoravaju na dolazeće zemljotrese. Android telefoni imaju namjenski servis sa tom svrhom, dok se iOS (iPhone) uređaji oslanjaju na povezanost sa lokalnim servisima i ustanovama i podatke seizmoloških zavoda i agencija.

Izdvajaju se tri aplikacije:

LastQuake

LastQuake (iPhone) je besplatna aplikacija za informisanje i prikupljanje podataka u realnom vremenu nakon zabilježenog zemljotresa. Kreirana je od strane Evromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), servisa koji je izuzetno ažuran na internetu i brojni mediji ga koriste za informacije o zemljotresima. Pošto ima veliki broj korisnika i podataka, ESMC-u je potrebno par minuta da procijeni uticaj zemljotresa i pruži potrebna obavještenja. Poput medijske aplikacije, LastQuake objavljuje i omogućava pristup fotografijama, video snimcima, komentarima, a moguće je dijeliti informacije na društvene mreže ili poslati SMS poruku.

Earthquake Network

Earthquake Network je u mogim zemljama jedini pouzdan sistem ranog upozorenja na zemljotres. Ako živite u blizini epicentra obavještava vas u realnom vremenu, a upozorenje stiže nekoliko sekundi prije potresa ako živite daleko od epicentra.

My Earthquake Alerts

My Earthquake Alerts je aplikacija sa jednostavnim dizajnom koja je optimizovana za iPhone. Za razliku od drugih aplikacija, My Earthquake Alerts ima bazu podataka o zemljotresima od 1970-ih godina na ovamo. Android je inkorporirao sistem koji se naziva ShakeAlert, koji je Google programirao zajedno sa Geološkim zavodom SAD.

Kako se ShakeAlert aktivira?

U podešavanjima telefona odaberete lokaciju, a zatim uslugu lokacije, pa onda opciju “Upozorenje o potrestu” (ShakeAlert). Označite je kao aktivnu ako već nije.