Kako da se riješite Shorts-a na YouTube-u

Nije jednostavno, ali postoji način da spriječite kratke video klipove na YouTube-u da se pojavljuju na sve strane.

YouTube ima opciju koja omogućava da privremeno sakrijete prikazivanje Shorts-a, a u slučaju da želite potpuno da ih isključite biće vam potrebna ekstenzija.

Najbrža prečica do sprečavanja prikazivanja Shorts-a je opcija “X” (Not interested) koja se nalazi u gornjem desnom uglu reda u kojem se klipovi nalaze.

Na ovaj način isključićete ih privremeno i YouTube će nastaviti da ih preporučuje nakon 30 dana. Još jedna mana ove opcije je što ona funkcioniše samo na Chrome-u na desktop računaru – ne i na mobilnim uređajima i na Androidu i iOS-u.

Postoji mogućnost da navedete algoritam da vam ne prikazuje samo određenu vrstu klipova tako što u meniju (tri vertikalne tačke) na videu izaberete “not interested”, a možete kliknuti na Report i Send feedback ako neki sadržaj smatrate neprimjerenim.

U nastavku predlažemo nekoliko ekstenzija za veb pregledače pomoću kojih ćete potpuno isključiti Shorts snimke.

ShortsBlocker (Chrome i Firefox)

Ovaj alat sakriva Short u potpunosti, na početnoj strani, rezultatima pretraživača, u navigaciji…

Unhook (Chrome, Firefox i Edge)

Pomoću Unhook-a lako možete kontrolisati ono što želite da sakrijete na početnoj strani YouTube-a. Opcije nude skrivanje Shorts-a i povezanih video snimaka, preporuka, tabova…

BlockYT for Safari

Ova ekstenzija blokira kratke video snimke, komentare i preporuke. Radi u Safari pregledaču na iPhone i iPad uređajima.

YouTube Shorts Blocker (Chrome)

Ovaj blocker uklanja Shorts iz prikaza, ali omogućava i prilagođeno blokiranje sadržaja s kanala koje ne želite na svom feedu. Postoji opcija pretvaranja Shorts-a u uobičajeni format.