Kad imuni sistem stane u čip

Grupa istraživača sa Univerziteta Harvard slučajno je otkrila novi alat koji bi mogao da riješi misterije našeg imunog sistema.

Poznato je da naučnici već rade modeliranja ljudskih organa u mikrofluidnim čipovima, a sada su, iako neplanski, isto učinili i sa našim imunim sistemom.

Evo šta se zapravo dogodilo. Oni su uzgajali ljudske B i T ćelije unutar mikrofluidnog uređaja, koji je dizajniran da oponaša fizičke uslove sa kojima bi se ove imunološke ćelije susrele kada dođu do organa. Željeli su da saznaju šta će se desiti sa tim ćelijama kada uđu u druga tkiva, ali kada su uveli protok hranjivih supstanci B i T ćelije su krenule da se organizuju u trodimenzionalne strukture slične limfoidnim folikulima (LF), masama tkiva koje se nalaze u limfnim čvorovima i drugim tkivima koja posreduju u imunološkim odgovorima.

Između ostalog, došli su do informacija da su u tom slučaju strukture lučile hemikaliju CXCL13, koju proizvode limfoidni folikuli kao odgovor na hroničnu upalu.

Ova saznanja navela su ih da probaju da ih vakcinišu protiv soja gripe H5N1, kako bi vidjeli kakva bi bila reakcija imunog sistema u čipu na vakcinu.

Rezultat je bio zadovoljavajući. Naime, mikrofluidni LF čipovi proizveli su mnogo više plazma ćelija i antitijela protiv gripe od onih uzgojenih u uobičajenim kulturama.

To je pokazalo da su imuni sistemi na čipovima budućnost i da su mnogo pogodniji za istraživanja od eksperimenata na životinjama.

„Naš LF čip nudi način za modeliranje složene koreografije ljudskih imunoloških odgovora na infekciju i vakcinaciju i mogao bi značajno ubrzati tempo i kvalitet stvaranja cjepiva u budućnosti“, poručili su istraživači sa Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, gdje je i obavljeno ovo istraživanje.