Izložba povodom pola vijeka postojanja Muzeja savremene umjetnosti RS

Kompanija m:tel godinama unazad podržava Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i aktivnosti koje realizuje povodom obilježavanja dana Evropske noći muzeja. Ove godine, Muzej proslavlja pet decenija postojanja.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 10. februara do 5. maja je aktuelna izložba „Od Galerije do Muzeja“, kojom ova ustanova kulture obilježava 50 godina postojanja.

Još od 1891. godine centar Banjaluke krasi objekat koji je prvobitno bio željeznička stanica, a 90 godina kasnije adaptiran za potrebe Umjetničke galerije, danas Muzeja savremene umjetnosti. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je objekat 2007. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Muzej savremene umjetnosti osnovan je 1971. godine, odlukom Skupštine Opštine Banjaluka, kao Umjetnička galerija u Banjaluci.  Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine. Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke, kao pomoć nastradalom gradu prikupili su približno 750 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus.

Multimedijalna izložba „Od galerije do muzeja“, kojom se proslavlja 50 godina postojanja ove ustanove, dokumentarnog je karaktera i čini je izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljane tokom perioda od 1971. do 2021. godine, kao što su fotografije, novinski članci, plakati, video-materijal i publikacije, kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije. Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, kroz nekoliko tematskih cjelina, od osnivanja do danas.

Djelovanje institucije od preimenovanja u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 2004. godine, prezentovano je najznačajnijim izložbama koje se odnose na intenzivno podsticanje razvoja savremenih umjetničkih praksi ovog prostora, zahvaljujuću čemu je aktivirana veoma živa i dinamična savremena scena, čiji su dometi prepoznati i u međunarodnim okvirima.

U okviru ove izložbe predstavljen je i rad sa inkluzivnim grupama, putem specijalizovane izložbe za slijepe i slabovide osobe „Prostor, oblik, dodir“, realizovane 2015. godine sa ciljem da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život naše sredine.

Kompanija m:tel i Muzej savremene umjetnosti u Banjaluci pozivaju vas da do 5. maja 2021. godine posjetite ovu izložbu, te na specifičan način prođete istorijom ove kulturne ustanove duge pet decenija.