iPhone 13 Pro će imati širokougaonu kameru sa autofokusom

U septembru je najavljen izlazak iPhone 13, a sada je poznato i da će Pro model imati ultraširoku kameru sa autofokusom.

Model iPhone 12 imao je trostruku kameru, od kojih je jedna bila ultraširoka. Korisnici mogu prebacivati između objektiva, ali problem kod ultraširokog snimanja je fiksni fokus. To znači da korisnici ne mogu odrediti koji dio fotografije precizno žele da fokusiraju.

Međutim, prema analitičaru Ming-Chi Kuou, to će se promijeniti sa iPhone 13. On tvrdi da će novi model sadržavati upotrebu ultraširokog objektiva, ali da će imati i autofokus. 

Automatsko fokusiranje će izvršiti promjene u broju elemenata unutar sočiva i sada će ih biti šest, umjesto ranijih pet. Očekuje se da će ovo rezultirati kvalitetnijim fotografijama i video zapisima. 

Ovo je ograničeno na Pro verziju, koja uključuje i model Pro Max, ali postoje neke naznake da bi se moglo realizovati i na druge uređaje. Informacije nisu toliko iznenađujuće jer se veća unapređenja uglavnom realizuju na ekskluzivnije modele, prije nego što stignu do uobičajenih.

Međutim, izlazak se očekuje u septembru, tako da treba još malo da sačekamo kako bismo saznali više detalja.