Instagram ima novu funkciju

Instagram priprema nekoliko novih funkcija koje će korisnicima olakšati korištenje platforme i pružiti im veću kontrolu nad njenim sadržajem.

Jedna od tih novih funkcija je “Najnovija dijeljenja” (Latest shares), koja će pojednostaviti proces pronalaženja i dijeljenja Reels-a s prijateljima u direktnim porukama (DM). Trenutno je funkcija u fazi testiranja, ali se očekuje da će uskoro biti dostupna svim korisnicima.

Twitter nalog Digital Aglar je prvi otkrio ovu informaciju, a nakon toga je potvrdio portparol kompanije Meta za TechCrunch.

Nova funkcija Latest shares će se pojaviti na vrhu DM-a, a prema izvještaju TechCrunch-a koji citira Meta-u, kratki video koji je podijeljen više puta prikazaće se samo jednom sa avatarom posljednjeg primaoca. Ne zna se da li će funkcija “Najnovija dijeljenja” obuhvatiti objave koje nisu Reels.

Funkcija je trenutno dostupna samo manjem broju testera, a još nije poznato kada će biti dostupna većem broju korisnika Instagrama.

Osim toga, Instagram je takođe najavio funkciju “Tihi način rada”, koja će pomoći korisnicima da se odmore od aplikacije i smanje količinu obavještenja koje dobivaju. Kada se aktivira, ovaj način rada će smanjiti dolazna obavještenja i obavijestiti pratioce da korisnik nije aktivan u aplikaciji.

Ova funkcija, bar tako je najavljeno, ima za cilj da pomogne korisnicima da se fokusiraju na stvarni svijet i svoje odnose s ljudima oko sebe.

Ove nove funkcije dolaze nakon što je Instagram dobio kritike od zakonodavaca u državama zbog potencijalne štete društvenih medija na mentalno zdravlje korisnika, posebno mladih osoba.

Instagram se sve više fokusira na kratke video zapise (Reels) u nastojanju da bude konkurencija TikTok-u, ali i na pružanje alata korisnicima koji će im pomoći da kontrolišu svoje iskustvo na platformi.