Hermeus će dijelove za hipersonični avion proizvoditi pomoću 3D printera

Kompanija Hermeus je najavila da će proizvodit dijelove za hipersonične avione pomoću 3D printera Spphire i Sapphire XC kompanije Velo3D.

Hermeus, koji je ponekad sarađivao sa svemirskom agencijom NASA i američkim vazduhoplovnim snagama, najavio da će hipersonični avioni na kojima rade biti komercijalno dostupni.

Printeri bi trebalo da pomognu u poboljšanju metalnih dijelova i proizvodnji aditiva za metal.

“Istražujemo mogućnosti navedene tehnologije i pokušavamo naći način za povećanje performansi, racionalizaciju komponenti i smanjenje težine naših aviona”, izjavio je Glenn Case, jedan od direktora u Hermeus-u.

Hipersonični avioni avioindustriju stavljaju pred izazove, a avion na kojem radi Hermeus proizvodiće drugačiju brzinu, vibracije i temperaturu od strandardnih aviona. Ključni problem je kako da materijal bude lakši, ali dovoljno čvrst da izdrži brzine.

Direktor kompanije Velo3D Benny Buller je rekao da Sapphire i Sapphire XC printeri mogu odgovoriti zadatku i da neće iznevjeriti proizvođača.

Velo printeri namijenjeni su za proizvodnju dijelova i materijala velike zapremine i površine, a kompanija se bavi tehnologijom 3D printanja na bazi metala koji se koriste u istraživanju svemira, avijaciji, energetici…

Hermeus je osnovan kako bi istražio i razvio mogućnosti dramatičnog ubrzanja avio-putovanja. Navedeni avion trebalo bi da leti brzinom 5 Mach-a, a pomoću hipersoničnog aviona putnici će Atlantik moći preletjeti za 90 minuta. To je dvostruko brže od aviona tipa Concorde.