Google olakšava stvaranje AI slika

Google donosi inovacije koje će promijeniti način na koji korisnici traže i koriste informacije putem svog Search Generative Experience (SGE) programa.

Do sada, generisane umjetničke radove mogli smo pronaći samo na specijalizovanim veb sajtovima, ali sada Google uvodi revolucionarnu promjenu. Korisnici koji su se prijavili za SGE program moći će kreirati AI slike direktno iz standardne Google pretrage.

Ovaj sistem transformiše prirodne jezičke upite korisnika u generisane slike umjesto teksta. Dovoljno je da korisnici unesu opis onoga što traže i sistem će stvoriti četiri alternativna vizuelna rješenja u trenu. Ove slike mogu se eksportovati u Google Drive ili preuzeti, a posebno zanimljivo je to što korisnici mogu koristiti Google Lens na generisanim slikama kako bi pronašli proizvode koji najviše odgovaraju vizualnom opisu.

Za sada, ove funkcije su dostupne samo u Sjedinjenim Državama i to na aplikacijama na engleskom jeziku za korisnike starije od 18 godina. Pristup ovim mogućnostima zahtijeva registraciju za Google Labs i program SGE. Google takođe preduzima korake da ograniči zloupotrebu generativne AI tehnologije, sprečavajući korisnike da stvaraju fotorealistične slike lica i slike “značajnih” i poznatih ličnosti.

Takođe, uvodi SynthID sistem koji označava generisane slike kao dodatak zaštiti i kontroli nad korišćenjem AI tehnologije. Sve ove inovacije postepeno će postati dostupne korisnicima u narednim nedjeljama putem Labs kartice u Google aplikacijama na iOS-u i Android-u, kao i na Chrome desktopu.