Google Maps za oflajn upotrebu može vas poštedjeti stresa, evo kako da ga preuzmete

Bilo da se vozite metroom u gradu koji ne poznajete ili istražujete netaknutu prirodu, može se desiti da vam internet zakaže. Ipak, ne morate brinuti, jer Google Maps omogućava preuzimanje mapa za offline upotrebu, pružajući vam prave smjernice čak i kada ste van mreže.

Iako nećete dobiti precizne podatke za pješačke, tranzitne ili biciklističke ture, možete se osloniti na solidne offline smjernice za vožnju. Takođe, imajte na umu da preuzete mape imaju rok trajanja, jer Google redovno ažurira svoje podatke kako bi bile što tačnije.

Evo kako možete preuzeti offline mape:

  1. Pokrenite aplikaciju Google Maps na svom Android ili iPhone uređaju. Budite ulogovani u svoj Google profil i osigurajte da imate najnoviju verziju aplikacije.
  2. Odaberite mapu grada ili oblasti koju želite da preuzmete.
  3. Pritisnite meni na dnu ekrana sa nazivom mjesta koje ste pretraživali i pritisnite taster “Download”. Ako ne vidite ovu opciju, dodirnite tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i potražite opciju za offline preuzimanje.
  4. Google će vam zatim pokazati mapu i pitati da li želite da je preuzmete. Ponovo pritisnite “Download” kako biste potvrdili izbor.

Nakon preuzimanja izabranih mapa, one će vam biti dostupne čak i kada nemate internet konekciju. Možete ih pregledati i istraživati kad god poželite. Redovno ažurirajte Google Maps kako biste imali pristup najnovijim podacima i izmjenama koje Google implementira.