Google gasi poznatu aplikaciju

Google Pay aplikacija, jedan od najpopularnijih za plaćanje u Indiji, nije toliko popularna u drugim dijelovima svijeta, među kojia  je SAD, gdje se češće koristi Apple Pay.

Pretpostavlja se da je to jedan od razloga Google-ove odluke da ugasi vlastitu uslugu Google Pay u SAD-u.

Najavljeno je da će Google Pay u SAD-u biti ugašen od 4. juna ove godine. Umjesto toga, Google Wallet, odvojena aplikacija, postaće Google-ova primarna platforma za plaćanje.

To zapravo znači da će većina mogućnosti Google Pay- biti prebačena u Google Wallet. Ipak, usluga peer-to-peer (P2P) plaćanja, odnosno slanja i primanja novca između prijatelja, članova porodice…, neće. I nije jedina. Nije poznato hoće li druge funkcije možda biti dodate kasnije.

Google Wallet stanovnici SAD-a koriste mnogo više nego Google Pay. Oni kojima je Google Pay bio draži moraće svoja sredstva do 4. juna prebaciti na Wallet, jer će on biti glavni servis za bezbjedno čuvanje informacija sa kreditnih kartica. Naravno, ostaje im mogućnost da novac prebace i na bankovni račun.

Ova promjena u SAD-u neće uticati na korisnike Google Pay-a u drugim dijelovima svijeta, bar prema trenutnim prognozama.