Google će omogućiti povezivanje više Android uređaja

Google nastavlja da gradi svoj ekosistem sličan Apple-u, integrišući Android telefone i Chromebook uređaje kako bi dijelili pristup internetu, obavještenja i aplikacije.

U ovoj trci za integracijom, korisnici više Android uređaja, kao što su telefoni i tableti, dosad su bili izostavljeni. Međutim, Google se sprema da to promijeni uvodeći “cross-device” usluge za prenos podataka između Android uređaja.

Ova nova funkcija omogućiće korisnicima da lako premještaju određene podatke između svojih uređaja. Trenutno već funkcioniše za Chromebook računare, ali uskoro će biti dostupna i za Android uređaje. Entuzijasta koji se potpisuje kao @AssembleDebug primijetio je skrivene oznake koje ukazuju na ove promjene.

Kroz proces podešavanja, ove usluge će omogućiti korisnicima da pronađu druge uređaje prijavljene na isti Google nalog i da dijele funkcije sa njima. Na primjer, moći će lako da dijele Wi-Fi lozinke i hotspot konekcije između uređaja, kao i da prebacuju video pozive.

Da bi se izbjeglo nenamjerno ili zlonamjerno povezivanje uređaja, korisnici će morati ručno da potvrde pridruživanje grupi uređaja. Kada jednom formirate grupu, moći ćete da kontrolišete koje funkcije želite da dijelite, kao i da uklonite pojedinačne uređaje iz grupe.

Iako ove funkcije još nisu zvanično najavljene niti su primjećene u zvaničnoj upotrebi, izgleda da Google već radi na njihovom uvođenju. Moguće je da će biti dio martovskog ažuriranja za Android 14, koje će donijeti sve funkcije koje se trenutno testiraju.