Google Bard je postao Gemini i zamijenio Google Assistant-a

Google je odlučio da preimenuje AI pomoćnika Google Bard u Gemini, a novina je i to da on sada dobija aplikaciju koja će zamijeniti Google Assistant na Android uređajima.

Dakle, Gemini je zapravo Bard, bez ikakvih njegovih promjena, a dodat je u iOS Google aplikaciju. Zamijeniće Duet AI, donoseći model Gemini na Gmail, Docs, Sheets, Slides, Meet i druge Google-ove platforme.

Sve to je zanimljivo jer svjedočimo početku Google-ovog preoblikovanja njegovih ključnih proizvoda, uključujući uključujući Pretragu. Gemini, lansiran u decembru prošle godine, već se koristi u SGE-u i Google Ads-u, a dalje proširenje na Search slijedi ove godine. Umjesto pristupa adresi bard.google.com, sada ćete ići na gemini.google.com.

Ako vas zanima čemu ova promjena, čini se da je Google ovim potezom korisnicima želio poručiti da je u njegovom fokusu sada Gemini, a ne Bard, te da planira graditi čitav novi sistem u vezi sa njim.

Gemini će, takođe, dobiti samostalnu aplikaciju na Androidu. Kada preuzmete aplikaciju i pokrenete je uklonićete Google Assistant-a, tako da će Gemini postati vaši novi AI asistent.

Nova, redizajnirana aplikacija još nema sve funkcije koje je ima Google Assistant, ali će ih uskoro dobiti. Trenutno Gemini možete koristiti za postavljanje tajmera, obavljanje poziva i kontrolu pametnih kućnih uređaja.

Google je i najavio plaćenu verziju pod nazivom Gemini Advanced. U paketu je kao dio AI Premium plana pretplatničke usluge Google One, koja pruža dodatnu pohranu i neke druge funkcije, po cijeni od 19,99 dolara mjesečno.