Google aplikacija dobila Notification tab

Google aplikacija za Android nedavno je dobila značajno unapređenje u vidu Notification taba, koji je sada dostupan na glavnoj komandnoj traci. Ova nova funkcionalnost omogućava korisnicima da lakše prate i pregledaju obavještenja direktno iz aplikacije, koristeći standardnu ikonu zvona.

Notification tab se pridružio već postojećim opcijama kao što su Discover, Search i Saved, čineći četvrtu stavku na glavnoj traci. Stranica s obavještenjima grupiše sve notifikacije i upozorenja koje šalje Google pretraga, uključujući informacije o trenutnim i predstojećim vremenskim prilikama, informacije o letovima, sportske rezultate, novosti o predstojećim filmovima i TV emisijama, kao i najaktuelnijim naslovima iz svijeta vijesti.

Ova opcija je posebno korisna za one korisnike koji često propuštaju obavještenja, jer omogućava lak pristup svim važnim informacijama na jednom mjestu. Notifikacije su grupisane prema vremenskim kriterijumima, kao što su “danas” i “ranije”, što olakšava pregled najnovijih obavještenja.

Pored toga, nova funkcionalnost omogućava korisnicima da jednostavno reaguju na obavještenja. Dodirivanjem ikone zvonceta korisnici mogu direktno otvoriti pretragu vezanu za upozorenje, dok kontekstualni meni za svaku stavku nudi opcije kao što su brisanje, odjava za primanje sličnih obavještenja i slanje povratnih informacija.

Google aplikacija za Android dugo je zadržavala stariji dizajn, ali sa ovom novom funkcionalnošću čini korak naprijed. Iako je Google aplikacija za iOS već prešla na moderniji Material 3 dizajn, Android verzija tek sada uvodi značajne promjene koje poboljšavaju korisničko iskustvo.

Ova promena se već primjenjuje, ali još nije široko dostupna svim korisnicima. Očekuje se da će sa najnovijom beta verzijom 15.20, Notification tab postati dostupan širem krugu korisnika, omogućavajući im da u potpunosti iskoriste sve prednosti ove nove funkcionalnosti.