Emotikoni slave 40. rođendan

Dodatak bez kojeg je komunikacija na internetu postala gotovo nezamisliva ovih dana proslavlja već četiri decenije postojanja. A sve je krenulo kada je neko u četu prvi put spojio dvotačku, srednju crticu i zagradu.

U međuvremenu, kako su digitalne komunikacije napredovale, emotikoni i emodžiji postali su standardni dio svake tastature isto kao slova ili znaci interpunkcije.

Prvi, “primitivni” i originalni emotikon nastao je na jednom američkom univerzitetu prije 40 godina kada su tri interpunkcijska znaka prvi put grupisana da označe osmijeh. Svima nam je poznat taj raspored :-).

Napisao ga je računarski stručnjak Skot E. Falman 1982. godine koji je pomoću ovog smajlija htio da naglasi ton jedne poruke (rečenice) i spriječi nesporazume u digitalnoj komunikaciji koja se tada odvijala u sistemu elektronske, kompjuterske oglasne table.

Naravno, niko nije ni slutio da će se iz toga izroditi cijela armija emotikona i drugih ikonica koje predstavljaju sve vrste raspoloženja i služe kao poruka sami po sebi.

Emotikoni slave 40. rođendan

Falman se u intervjuu za njemačke medije prisjetio da su sistem koristili štreberi skloni sarkazmu, ali da je tokom elektronske komunikacije koja se ne odvija licem u lice i kod koje su gestikulacije nevidljive bilo teško da se sarkazam uvijek prepozna. Ovo je dovodilo do “ratova” između kolega.

Usred rasprava o tome kako šalu naglasiti da bude jasno shvaćena, Falman je u septembru 1982. smislio prvi smajli stavljajući ga iza rečenice koja bi bez njega zvučala sasvim drugačije. Od tada ovaj mali znak se proširio univerzitetom, a zatim internetom u narednim godinama i decenijama kada se mreža proširila cijelim svijetom.

Danas u emotikoni i emodžiji ravnopravan dio komunikacije i veoma često koriste se samostalno, bez ijedne riječi. Vremenom su postali predmet istraživanja lingvista koji su primijetili da je jezik komunikacije na internetu sada postao takav da emodžiji imaju više značenja: ponekad se koriste da predstave upravo ono što simbolizuju, drugi put znače nešto potpuno drugačije, a da često izostanak emodžija ima takođe značenje koje ljudi prepoznaju.

Predviđaju da će se ove sličice i simboli dugoročno sve više koristiti i da je njihov trijumf nezaustavljiv.