Dopisivanje putem različitih aplikacija će uskoro biti moguće

Popularne aplikacije za dopisivanje kompanije Meta sada postaju “interoperabilne sa aplikacijama za slanje poruka trećih strana” i to važi i za evropsko tržište.

Nova pravila tržišne utakmice stupila su na snagu 6. marta, a objavama kompanija Google i Meta najavljeno je pridržavanje ovih pravila i objašnjavanje promjena koje će uticati na krajnje korisnike njihovih servisa i usluga.

WhatsApp i Messenger, popularne čet aplikacije, sada će omogućiti evropskim korisnicima da komuniciraju sa drugim čet aplikacijama koje podržavaju interoperabilnost. To znači da će korisnici moći da primaju i šalju poruke na druge čet aplikacije, a zahtjev za narednih godinu dana je ‘1:1’ razmjena tekstualnih poruka između pojedinačnih korisnika, kao i mogućnost dijeljenja slika, glasovnih poruka, video zapisa i drugih fajlova. U budućnosti će se ovaj spisak proširiti na grupne funkcionalnosti i pozive, saopštila je Meta.

Međutim, postoji jedan uslov. WhatsApp i Messenger će moći da komuniciraju sa drugim aplikacijama samo ako one usvoje Signal protokol end-to-end enkripcije konverzacije između korisnika. Meta će, takođe, dozvoliti upotrebu kompatibilnih bezbjednosnih protokola trećih strana pod uslovom da obezbijede isti nivo bezbjednosnih garancija kao Signal.

Što se tiče slanja različitih vrsta fajlova, Meta će smatrati platforme trećih strana odgovornim za hostovanje fajlova koje njihovi korisnici šalju korisnicima WhatsApp-a ili Messenger-a.

Još uvijek nije zvanično saopšteno koje aplikacije za slanje poruka će se kvalifikovati za međusobnu komunikaciju sa WhatsApp-om i Messenger-om.