Akustična tkanina može da sluša otkucaje srca i prati disanje

Zahvaljujući stručnjacima sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) odjeća će postati čuvar našeg zdravlja.

Iako je ona to i sada, jer nas štiti od hladnoće, ovoga puta njena moć postaje još mnogo veća – ona može čuti otkucaje našeg srca i ritam disanja.

Naime, naučnici iz ovog instituta i stručnjaci Rhode Island School of Design napravili su mikrofon od tkanine koji detektuje i odašilje zvučne talase, a zatim ih pretvara u električne signale unutar same tkanine. Pomoću hardvera za obradu tih signala, koji se ne nalazi na tkanini, nego je zaseban uređaj, ti signali se mogu „iščitati“.

Yoel Fink, stručnjak sa MIT-a i jedan od autora studije, navodi da ova nevjerovatna tkanina može da čuje sve, od našeg daha do otkucaja srca.

Tajna je u niti koja je protkana piezoelektričnim polimerom i nanočesticama. Oba ova materijala generišu električni napon kada su deformisani, odnosno pod uticajem vibracija iz okoline. To znači da se, kada zvučni talasi izazovu trzaje ovih komponenti, kao odgovor stvara električna energija. Slojevi električno vodljivog polimera i bakrenih mikrožica ugrađenih u niti od kojih je tkanina satkana prenose ovu energiju i omogućavaju očitavanje „poruka“.

Testovi su pokazali da taj komad tkanine ušiven u garderobu daje nevjerovatno precizne podatke. Može prepoznati različite zvukove iz okoline, poput cvrkuta ptica, a s druge strane tkanina može i emitovati zvuk koji ljudi mogu bukvalno čuti. Ovo otkriće svakako će poslužiti u medicini, jer će se po „govoru tijela“ moći prepoznati da li sve funkcioniše kako treba.

“Računari će stvarno postati tkanine. Približavamo se tome“, kazao je Fink, poručujući time da je ovo otkriće samo polazna tačka za brojna buduća istraživanja.