AI će praviti muziku za YouTube

YouTube nastavlja da eksperimentiše sa vještačkom inteligencijom i muzikom, pa će u okviru toga zajedno sa Google Deepmind-om stvarati nove note.

Konkretno, za to će biti zadužen AI model Lyria.

Kako navode iz YoutTube-a, neprestano istražuju mogućnosti kako vještačka inteligencija može osnažiti kreativnost zajedno sa umjetnicima, tekstopiscima, producentima i njihovim partnerima.

Takođe, ističu da je u ovoj početnoj fazi eksperiment osmišljen kako bi pomogao da se istraži kako bi se tehnologija mogla koristiti za stvaranje snažnijih veza između umjetnika i kreatora, odnosno njihovih obožavalaca.

S obzirom na to da sa pojavom AI počinje i nova era stvaranja muzike, ne iznenađuje ovaj potez popularne platforme za dijeljenje videa, među kojima je sigurno najviše muzičkih.

U tome će im pomoći devet velikih umjetnika, uključujući Aleca Benjamina, Charlieja Putha, Charli XCX, Demi Lovato, Johna Legenda, Papoosea, Siu, T-Paina i Troyea Sivana, koji će pružiti priliku grupi kreatora iz SAD da kreiraju zvučne zapise od 30 sekundi u njihovom “glasovnom i muzičkom stilu”.

Nakon što kreator unese temu i odabere izvođača, biće stvoren originalni zvučni zapis koji sadrži AI generisani glas tog izvođača.