Ovo je najbrži način da sačuvate kadar iz YouTube snimka

Microsoft Edge i Google Chrome najavljuju nove funkcije koje ukazuju na tendenciju da se omogući veća fleksibilnost u interakcijama sa online video sadržajem, posebno na platformama kao što je YouTube.

Obje kompanije su u svoje pregledače unijele nove mogućnosti koje mijenjaju način na koji korisnici YouTube-a pristupaju i dijele svoje omiljene trenutke.

Nakon što je Google predstavio opciju “copy video frame”, omogućavajući korisnicima da brzo i lako “uslikaju” kadar iz videa, Microsoft Edge je takođe uskočio u igru sa svojom verzijom ove funkcije, dostupnom u Canary build.

Sada je dovoljno samo ići desnim klikom miša na i korisnicima se otvara dobija opciju za čuvanje izabranog kadra (Save video frame as), što je slično procesu pravljenja printscreena fotografija na internetu.

Sačuvane slike mogu biti u PNG formatu, zadržavajući istu rezoluciju kao u originalnom videu. Ova opcija nije samo praktična za pravljenje ilustracija za tekstove o filmovima, serijama ili video eseje, već i za brzo podsjećanje na omiljene dijelove gledanih sadržaja.

Ova inovacija odražava ozbiljan pristup unapređenju korisničkog iskustva na platformama poput YouTube-a. Fleksibilnost u interakcijama sa online video sadržajem postaje sve važnija, naročito za one koji žele da sačuvaju inspirativne kadrove za buduće podsjećanje na ono što su gledali.

Ipak, ostaje pitanje kako će ova opcija uticati na pitanja autorskih prava, budući da nije sasvim jasno da li su screenshotovi zaštićeni istim pravilima kao i originalni video sadržaj.