Osnivač Twitter-a testira novu društvenu mrežu

Jack Dorsey, osnivač i bivši izvršni direktor Twitter-a, lansirao je novu društvenu mrežu Bluesky.

Mreža Bluesky prvobitno je bila zamišljena kao dodatak Twitter-u i njen početak seže u 2019. godinu. Dorsey je tada imao ideju da kreira aplikaciju baziranu na decentralizovanom protokolu, koja bi bila sigurnija i privatnija.

Kontrola bi bila u rukama samih korisnika i to bi im osiguralo bezbjednost od državnog uticaja. Bluesky je kasnije postao potpuno nezavisna platforma nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter.

Dorsey, koji sada ima mnogo više vremena da se bavi novim projektima, fokusirao se na svoju aplikaciju, a korisnici mogu isprobati testnu verziju aplikacije koja je dostupna samo uz pozivnicu na App Store-u.

Svi ostali zainteresovani mogu se prijaviti na listu čekanja kako bi dobili pristup društvenoj mreži kada se testiranje proširi. Interfejs aplikacije sličan je kao na Twitter-u, a opcije i mogućnosti su, takođe, slične. Međutim, razlika između ove dvije društvene mreže je u tome što Bluesky želi da smanji moć koju Twitter ima u upravljanju platformom i sadržajem, odnosno zabranom sadržaja i korisnika.

Mediji podsjećaju da je Dorsey svojevremeno kritikovao odluku Twitter-a da izbaci Donalda Trumpa sa mreže te se pitao je li to bio dobar potez.

Ispred Bluesky-a je, ipak, težak posao u pokušaju da se probiju na tržištu gdje su već prisutne druge društvene mreže, zasnovane na decentralizaciji, poput Mastodon-a i Post-a koje su stekle veću popularnost. Takođe, uprkos svim turbulencijama oko Twitter-a i najavama brojnih korisnika da će napustiti tu mrežu, većina i dalje aktivno koristi Twitter.