Zvanično predstavljen Moto Edge X30

Motorola ima novu verziju pametnog telefona Edge, a u pitanju je model Moto Edge X30 sa kamerom ultra visoke rezolucije.

Telefon posjeduje 6,7- inčni OLED ekran, podršku za HDR10+ i stopu osvježavanja od 144 Hz, a pokreće ga Snapdragon 8 Gen SoC sa podrškom za 5G.

Ima glavnu kameru od 50 MP, koliko ima i ultraširokougaoni objektiv sa makro opcijom, a tu je i senzor dubine od 2 MP.

Na prednjoj strani nalazi se kamera od 60 MP. Ona se odnosi na standardnu verziju, dok specijalno izdanje ima selfie kameru ispod ekrana koja koristi isti senzor.

Moto Edge X30 dolazi sa bočno postavljenim skenerom otiska prsta ugrađenim u dugme za napajanje. Ekran posjeduje Corning Gorilla Glass 5 zaštitu na prednjoj i zadnjoj strani i ima bateriju od 5.000 mAh sa podrškom za brzo punjenje od 68 W TurboPower koje se može napuniti do 50% za nevjerovatnih 13 minuta. Zato i ne čude navodi da bi ovo mogao biti i telefon za gejming.

Iako ima stereo zvučnike, nedostaje mu 3,5 mm priključak za slušalice. Nema ni microSD slot. Takođe, nedostaje podrška za bežično punjenje, dok je otpornost na vodu zasnovana na osnovnom nivou.

Ovaj telefon je revolucionaran na način da je prvi uređaj u koji je implementiran nedavno predstavljen Qualcomm-ov Snapdragon 8 Gen1 čip. Njegove dimenzije  su 169x76x8,85 mm, a težina 200 grama.

I dok čekamo da bude dostupan na našem tržištu, predlažemo da u m:tel ponudi potražite još jedan itekako frevolucionaran Motorola model telefona. Motorola RAZR je telefon u kojem se sastaju minimalno i maksimalno – legendarna DNK se ovdje susreće sa 5G brzinom i dokaz je da se velike stvari dešavaju kada se suprotnosti spoje.