Znate li po čemu je poseban Apple AirTag?

Jedan od najmanjih i najpristupačnijih Appleovih uređaja, AirTag takođe je zanimljiv iz više razloga.

Ovaj uređaj za praćenje u obliku diska napravljen je za rad unutar Apple ekosistema, pružajući vam jednostavan način praćenja malih predmeta kao što su ključevi, novčanici, ruksaci, torbe i kamere. Postoje slični proizvodi, uključujući paletu Tile trackera i Samsungov Galaxy SmartTag, ali AirTag je manji, izgleda bolje i dizajniran je da dobro radi ako imate Appleove proizvode i usluge.

Apple AirTag je uređaj za praćenje koji se može pričvrstiti na mali lični predmet kao što su ključevi ili staviti u ruksak, torbu ili kofer. Uređaj koristi Bluetooth za povezivanje, a napajanje crpi iz zamjenjive CR2032 ćelije. Mali uređaj za praćenje u obliku diska može se povezati s vašim Apple ID-om pomoću iOS uređaja i kontrolisati pomoću aplikacije Find My.

Svaki AirTag potencijalno se može pratiti korištenjem Appleove mreže. AirTag može pingirati bilo koji obližnji podržani iPhone, bez obzira čiji je, koji zatim može anonimno podijeliti svoju lokaciju s korisnikom naloga s kojim je povezan.

Naravno, ova metoda nije savršena, a AirTags doista najbolje funkcionišu kada se koriste unutar malog i poznatog radijusa. Namijenjeni su da vam pomognu da pronađete nešto što ste zagubili u svom domu ili kancelariji, a teže na ulici.

Svaki AirTag radi na zamjenjivoj bateriji za koju se navodi da napaja uređaj do godinu dana prije nego što je potrebna zamjena. Za povezivanje koriste Bluetooth Low Energy. AirTags su kompatibilni sa bilo kojim iPhoneom, iPod touchom ili iPadom koji ima iOS 14.5 ili noviji. Tu je i opcija Precision Finding koja koristi Ultra Wideband kroz U1 čip na kompatibilnim iPhone uređajima. Svaki AirTag ima ugrađeno zvono koji emituje zvuk, a ima IP67 otpornost na prašinu i vodu.