Znate li da postoji e-sport takmičenje u Excel-u?

Takmičenje Excel World Championshipa, koje okuplja ljubitelje čuvenog programa koji se bavi tabelama i formulama, postoji već nekoliko godina.

Popularnost je naglno porasla nakon snimka turnira iz 2022. koju je na YouTube-u pogledalo 800.000 ljudi.

TV mreža ESPN je u programu emitovala polusatnu skraćenu verziju turnira koja je takođe bila veoma popularna.

Ovi televizijski prenosi su po riječima organizatora Excel World Championshipa, promijenili smijer razvoja takmičenja.
Kako ste to Excel pretvara u kompetitivni sport? Suština je pretvaranje aplikacije u moćan sistem za rješavanje zagonetki.
Takmičari Excel World Championshipa dobiju zadatkak koji nazivaju “slučaj” .

U “slučaju” može da bude sve od izračunavanja statističkih šansi za dobijanje nagrade na slot mašini do kreiranja likova za igru koji se probijaju kroz pejzaž dizajniran u Excelu.

Takođe, takmičari se nadmeću i u predviđanju rezultata izbora u državi sa dodatno zakomplikovanim glasačkim sistemom. Nakon odgovora na setove pitanja, takmičari dobijaju bodove i onaj s najviše bodova pobjeđuje.

Slučajeve i samo možete da preuzmete besplatno sa službene stranice Microsoft Excel World Championshipa.

Postoje i druga takmičenja kao što je Financial Modeling World Cup koji, za razliku od Excel World Championshipa, ima duže zadatke koji su fokusirani na finansijsko modeliranje. Organizacija pokreće i kurseve za korisnike Excela te organizuje takmičenje za studente.

Većina ljudi koji se natječu u Excel Esportovima i FMWC-u su financijaši i birokrati koji se Excel-om koriste i na radnom mjestu.