Zbogom Mi, zdravo Xiaomi!

Xiaomi je ove godine postao svjetski brend pametnih telefona broj jedan bez obzira na to što su minimalno prisutni u SAD -u.

To je najvažnija robna marka u svijetu pametnih telefona – njihovi proizvodi nude odličnu cijenu, a pametni telefon su dostupni svima.

Kako bi razlikovao svoje proizvode jedan od drugog, Xiaomi svoje proizvode dijeli na više podbrendova, od kojih je najznačajniji “Mi”. Sada, deset godina nakon lansiranja prvog pametnog telefona sa oznakom Mi, Xiaomi je spreman napraviti veliku promjenu: izbacuje Mi iz naziva svojih proizvoda u budućnosti. Ova promjena započela je s nedavno objavljenim pametnim telefonom MIX 4, a predstavnik kompanije je rekao da će svi nadolazeći proizvodi slijediti taj primjer.

Iako je kompanija najpoznatija po svojim pametnim telefonima, Xiaomi takođe prodaje mnoge proizvode u kategorijama pametnog doma, načina života i računarstva, uključujući televizore, desktop računare, frižidere, friteze, pametne satove, skutere, robote i još mnogo toga. Većina ovih proizvoda danas nosi marku Mi, ali to će se promijeniti za sve nove proizvode koje lansiraju.

Xiaomijev prvi proizvod koji nosi marku Mi zapravo nije bio pametni telefon, ali je definitivno bio povezan sa pametnim telefonima. Prvi proizvod bio je zapravo MIUI, operativni sistem temeljen na Androidu koji je danas na verziji 12.5.