Zašto punjač ne treba biti predugo uključen u struju

Ostavljanje telefona da se puni tokom noći nije dobro za sam uređaj, ali to nije jedini razlog zašto punjač ne bi trebao biti uključen u struju više nego što je potrebno.

Poznata kompanija za klimatizaciju Meyer's companies otkrila je glavna tri razloga zašto punjač za telefon ne bi trebao biti u utičnici predugo.

  • Prvi i najvažniji razlog je taj što punjač može da se pregrije, zapali i izazove požar. Zbog toga je jako važno da ne ostavljate telefon da se puni kada odete na spavanje, jer većina ljudi nema naviku da navija sat da bi se probudila i isključila ga. Takođe, prilikom izlaska iz kuće poželjno je provjeriti da li je punjač ostao uključen u utičnicu, kako biste bili sigurni da se neće zapaliti.
  • Druga negativna strana ostavljanja punjača uključenog duže nego što je to potrebno je trošenje enegrije, jer i pored toga što telefon nije priključen na punjač energija se troši i njome se zagrijava vazduh u vašem životnom prostoru, što nikako nije zdravo.
  • Treći razlog je možda najmanje štetan po zdravlje, ali svakako nije zanemariv. Naime, punjač troši struju i kada telefon nije priključen. To je razlog više da ga nikada ne ostravljate u utičnici. Račun za struju možda neće biti mnogo veći nego inače, ali biste neodgovornim ponašanjem svakako mogli bez potrebe potrošiti više kilovata.

Podsjećamo, HMD Global, ekskluzivni nosilac licence za telefone i tablete marke Nokia, savjetuju prekidanje punjenja telefona kada je baterija napunjena 80 do 90%. Navode da je idealno držati bateriju telefona punom između 30% i 80%. To je još jedna potvrda da punjenje telefona tokom cijele noći nije dobar potez.