Zašto obrisani fajlovi i dalje zauzimaju prostor na Google Drive-u

Ako je vaš Google Drive dosegao limit u pogledu dozvoljenog prostora za čuvanje podataka, potrebno je da obrišete stare i beskorisne fajlove kako biste oslobodili dragocjeni prostor. Ali, šta ako ste već obrisali fajlove, a vaš Google Drive je i dalje pun?

Evo šta treba da znate o tome zašto se ovo dešava i šta možete da uradite da riješite problem.

Zašto se prostor na Google Drive-u ne oslobađa nakon brisanja fajlova

Može biti zbunjujuće kada obrišete fajlove sa Google Drive-a i vidite da niste oslobodili ništa od dodatnog prostora na vašem “cloud” disku. Razlog za ovo je jednostavniji nego što mislite: “obrisani” fajlovi se zapravo samo premjeste u “Trash” korpu, gdje i dalje zauzimaju prostor za skladištenje.

Google to čini kao sigurnosnu mjeru, pružajući dodatni korak koji sprečava korisnike da slučajno obrišu važne fajlove.

Obično, Google Drive drži obrisane fajlove u “Trash” korpi 30 dana prije nego što ih zaista obriše. Ovo vam daje dovoljno vremena u slučaju da se predomislite i treba da vratite obrisane fajlove.

Kako odmah osloboditi prostor na Google Drive-u

Ako vam je potrebno da odmah oslobodite prostor za skladištenje, ne morate da čekate. Možete jednostavno ručno isprazniti korpu.

Da biste to uradili, idite na Google Drive u vašem pretraživaču i kliknite na ikonu korpe za smeće u lijevom meniju. Ovdje ćete pronaći taster “Isprazni korpu”. Kliknite na njega, a zatim potvrdite klikom na “Obriši zauvijek”.

Ova procedura trajno uklanja sav sadržaj iz “Trash” korpe i momentalno oslobađa prostor za skladištenje na vašem Google Drive nalogu.