Zašto ne bi trebalo isključivati Bluetooth

Isključivanje Bluetooth-a na mobilnim telefonima je praksa koju mnogi korisnici praktikuju kako bi uštedjeli energiju baterije. Međutim, nedavna otkrića sugerišu da ova praksa možda nije toliko korisna kao što se ranije mislilo.

Nedavno je objavljeno da će u Android 15 beta verziji tri ključne funkcije biti onesposobljene ako je Bluetooth isključen. Ove funkcije uključuju Quick Share, Find My Device i funkcije pozicioniranja.

Kada korisnik isključi Bluetooth na svom uređaju, sistem će prikazati obavještenje koje upozorava da određene funkcije neće biti dostupne bez aktivne Bluetooth veze. Ovo je podstaklo Google da automatski pokrene novu funkciju “Bluetooth Auto-On”, koja omogućava uređaju da ponovo uključi Bluetooth nakon što je bio isključen određeno vrijeme.

Razlog zašto funkcija “Quick Share” zahtijeva Bluetooth vezu je da bi se omogućilo uparivanje s drugim mobilnim telefonima i računarima u blizini, što olakšava brzi transfer datoteka preko Wi-Fi mreže. Što se tiče “Find My Device” funkcije, ona koristi Bluetooth za praćenje izgubljenih uređaja, stvarajući ogromnu mrežu za lociranje uređaja. Ideja je da milijarde Android uređaja mogu međusobno komunicirati putem Bluetooth signala kako bi pomogli u lociranju izgubljenih.

Iako se Bluetooth ponekad percipira kao veliki potrošač baterije, istraživanja su pokazala da je stvarna potrošnja energije izuzetno mala. Ranija testiranja su pokazala da isključivanje Bluetooth-a rezultira uštedom energije od samo 1,8%, što je zanemarljivo u poređenju s potencijalnim gubicima funkcionalnosti.

S tim u vezi, mnogi stručnjaci sada preporučuju da korisnici zadrže Bluetooth uključenim na svojim uređajima, osim ako nije nužno potrebno isključivanje iz bezbjednosnih razloga ili zbog želje za maksimalnom privatnošću. Automatsko ponovno uključivanje Bluetooth-a nakon određenog vremena, kako je predviđeno u novoj Android 15 beta verziji, pruža praktičan kompromis između uštede energije i održavanja funkcionalnosti uređaja.