Zaštita djece i omladine na internetu, jedan od prioriteta m:tel-a

Međunarodni dan dječijih prava se obilježava 20. novembra, a jedno od osnovnih dječijih prava je i pravo na zaštitu od bilo koje vrste nasilja. S tim u vezi, i ove godine, m:tel je u okviru projekta „Bezbjednost djece na internetu“, podržao akciju bezbjednog korišćenja interneta kod djece i omladine koju sprovodi Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Web sajt www.djecanainternetu.com nudi sadržaje prilagođene djeci, roditeljima i nastavnicima, kao i kompletnoj zajednici kod koje se podstiče i afirmiše pravilna upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija.Cilj je, između ostalog, probuditi svijest djece i omladine, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u onlajn svijetu. Sajt obrađuje i temu nasilja na internetu, teukazuje na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama, kroz istraživanja, naučne analize i statističke podatke.

Kompanija m:tel, takođe, u svojoj poslovnoj politici posebnu pažnju posvećuje bezbjednosti djece  na internetu. Između ostalog, m:tel je u okviru svoje ponude IPTV-ja svim korisnicima potpuno besplatno ponudio i funkcionalnost – Dječija TV. Dječija TV obezbjeđuje posebno odabrane sadržaje primjerene uzrastu djece, mogućnost ograničenja vremena koje roditelj odredi za provođenje djece ispred TV ekrana i poseban PIN kod za ulazak, odnosno izlazak iz okruženja Dječije TV.

Koristi li se pametno i bezbjedno, internet djeci i omladini može poslužiti kao izvanredno sredstvo komuniciranja i učenja, zajednička je poruka m:tel-a i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.