Za iPhone SE je korištena nova vrsta aluminijuma

Apple je kompanija koja osim kvaliteta svojih proizvoda potencira i uticaj na životnu sredinu, pa su se pohvalili i procesom proizvodnje metala koji ugrađuju u svoje uređaje.

Prvobitno su smanjivali količine aluminijuma koje ugrađuju u telefone, a sada ističu kako će se u najnovijem iPhone SE naći aluminijum prilikom čije obrade se smanjuje emitovanje ugljenika. To se uspijeva tako što je prilikom procesa topljenja aluminijuma korištena energija zasnovana na hidroelektranama, tako da je dolazilo do smanjenja ispuštanja gasova “staklene bašte”.

Te dijelove je proizvela firma Elysis iz kanadskog Montreala, a razvoj ove tehnologije je potrošeno mnogo i vremena i novca. Prema podacima kojima se pohvalio Apple, oni su uložili novac kroz tri “zelene obveznice” u ukupnom iznosu od 4,7 milijardi dolara.

Dvije kompanije nisu rekle koliko će iPhone SE jedinica koristiti ovaj aluminijum. Njihov dizajn se najupadljivije oslanja na aluminijum za okvir, ali na zadnjoj strani dominira staklo koje pomaže pri bežičnom punjenju i prijemu podataka.

Apple je takođe 2019. kupio i prvu seriju ovakvog aluminijuma za proizvodnju 16-inčnog MacBook Pro. Kako vole da se pohvale u kompaniji, emisija ugljenika povezana sa aluminijumom u Apple-u su pale za skoro 70 procenata od 2015. godine.